Foto: Radio 2

Na New York en Parijs, nu ook Anne Frankboom in Lier

In Lier is een zaailing geplant van de kastanjeboom waar Anne Frank in het achterhuis in Amsterdam zicht op had. De boom komt ook voor in haar dagboek. Er staan Anne Frankbomen over heel de wereld: van New York, tot Parijs en zelfs in Fukuyama.

De kastanjelaar is een nazaat van de witte paardenkastanje die in het centrum van Amsterdam stond, vlakbij het huis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken leefde. De Anne Frankboom is gisteren geplant op het Sionsplein aan de Vesten in Lier op de herdenkingsdag van de holocaust. Het initiatief kwam van Lions Club Twee Neten.

Uitzicht op de kastanjeboom

“Toen Anne Frank ondergedoken zat in Amsterdam had ze eigenlijk maar één kijkpunt op de natuur en dat was een kastanjeboom in de tuin van de buren”, vertelt Walter Beukeleirs, lid van de Lions Club. “Die kastanjeboom is in 2010 omvergewaaid, maar daarvan zijn loten ontstaan en die worden wereldwijd geplant ter herdenking aan Anne Frank.”

De boom is 3 meter hoog en er staat ook een herdenkingsplaat bij, vertelt Beukeleirs. “Zo kan elke wandelaar even stilstaan bij het gebeuren.” Volgende week start ook in Lier de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ over Anne Frank in het Vleeshuis.

Meest gelezen