Steeds meer West-Vlaamse rusthuisbewoners kunnen hun verblijf niet zelfstandig betalen

Voor alsmaar meer West-Vlaamse rusthuisbewoners wordt hun verblijf in een woonzorgcentrum onbetaalbaar. Dat blijkt uit een grondig onderzoek van de Krant van West-Vlaanderen. Een kamer in een West-Vlaams rusthuis kost nu gemiddeld 12 procent meer dan 6 jaar geleden. Maar het pensioen van de bewoners is niet navenant gestegen en is in veel gevallen niet voldoende om het rusthuis mee te kunnen betalen.

De Krant van West-Vlaanderen (KW) voerde een grootschalig onderzoek naar de prijzen in de West-Vlaamse rusthuizen. Daaruit blijkt dat de prijzen voor een kamer steeds duurder worden, maar de pensioenen niet mee de lucht in zijn gegaan. Conclusie: heel wat West-Vlaamse rusthuisbewoners moeten hulp vragen om de factuur te kunnen betalen. Bij 1 op de 20 komt het OCMW tussen, maar ook de kinderen steken in veel gevallen wat geld toe.

Een kamer in een West-Vlaams rusthuis kost nu gemiddeld 58.80 euro per dag, dat is 12 procent meer dan 6 jaar geleden. Maar het pensioen is in veel gevallen niet voldoende om het rusthuis mee te kunnen betalen. Achter die gemiddelde dagprijs gaan echter grote verschillen schuil, volgens het onderzoek van KW. Zo scheelt het maar liefst 100 euro per dag (!) tussen het goedkoopste woonzorgcentrum en het duurste in onze provincie. In vergelijking met de rest van Vlaanderen, waar ze gemiddeld 61.31 euro vragen, zijn de West-Vlaamse rusthuizen een tikkeltje goedkoper.

Een grote groep is te beschaamd om hulp te vragen aan het OCMW, zij regelen het dan binnen de familie
Dirk Lips, directeur Curando

Geen exacte cijfers

Voor 1 op de 20 West-Vlaamse rusthuisbewoners past het OCMW nu al bij. Maar er zijn nog veel meer mensen die hulp krijgen, meestal van hun kinderen. Volgens OKRA, de vereniging voor 55-plussers, kan 1 op de 4 rusthuisbewoners de factuur van hun verblijf niet zelf betalen. Maar exacte cijfers zijn niet voorhanden.

Curando is een groep met 9 woonzorgcentra en ervaart al een jaar dat steeds meer bewoners het moeilijk krijgen om de facturen te betalen. Directeur Dirk Lips bevestigt dat steeds meer bewoners zich zorgen maken dat ze de facturen niet kunnen blijven betalen. "Als het zover is dat het niet meer lukt, zegt de wet dat het OCMW aangesproken moet worden. Het OCMW kan op hun beurt de kinderen aanspreken want zij hebben onderhoudsplicht, maar niet alle OCMW's doen dat."

"Er is ook een grote groep van mensen die te beschaamd is en het niet wil vragen aan het OCMW. Dan wordt het vaak geregeld binnen de familie, waar de kinderen spontaan bijleggen en waar het OCMW niet wordt aangesproken. Dat maakt het moeilijker om exacte cijfers te hebben van hoeveel bejaarden financiële hulp moeten krijgen."

Meest gelezen