De nabestaanden van Nicky Verstappen

Na 22 jaar ontknoping in zaak-Nicky Verstappen: 16 jaar cel voor dader van kindermisbruik 

In Nederland heeft de rechtbank Jos Brech in beroep veroordeeld tot 16 jaar cel voor doodslag op de 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen werd in 1998 dood teruggevonden, hij verdween op een zomerkamp in Nederlands Limburg. Eind 2020 werd Brech in eerste aanleg verdoordeeld tot 12,5 jaar cel, maar daartegen ging hij in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie had deze keer 20 jaar cel geeïst. Brech zelf vroeg de vrijspraak.

Het is dus géén vrijspraak geworden voor verdachte Jos Brech. In hoger beroep is de veroordeling zelfs zwaarder geworden. De rechtbank in Den Bosch in Nederland veroordeelde Brech voor doodslag. De kwalificatie verkrachting werd deze keer niet weerhouden. 

In eerste aanleg, in november 2020, werd Brech door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12 jaar en 6 maanden cel voor de verkrachting van de 11-jarige Nicky Verstappen. Maar Brech -die alles ontkent- ging in beroep. Dat heeft dus geen strafvermindering opgeleverd, wel integendeel. 

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998, tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide, in Nederlands Limburg. Een dag later werd hij dood en misbruikt teruggevonden. Een dader werd er niet gevonden en de zaak werd een cold case, waar speurders in Nederland hun tanden op stukbeten. 

Tot in de zomer van 2018, want na een grootschalig DNA-onderzoek wordt een match gevonden: Jos Brech. Een naam die al in het dossier zat, want hij dwaalde die nacht rond op de plek waar de jongen gevonden werd. Brech was intussen spoorloos. Dankzij een opsporingsbericht werd hij gevat in Spanje. 

Deze video legt in 1 minuut uit waarover de zaak-Verstappen precies gaat:

Videospeler inladen...

Voor de Nederlandse rechtbank stond het tijdens het proces in november 2020 vast dat Brech de jongen seksueel misbruikt heeft en verantwoordelijk is voor zijn dood. Maar opmerkelijk: er was geen bewijs voor doodslag. "In deze zaak is niet te bewijzen dat Brech de dood van Nicky opzettelijk teweeg heeft gebracht", zei de rechter in Maastricht toen. "Het kan ook het ongewilde of onbedoelde gevolg zijn geweest van het in bedwang houden van Nicky bij het seksueel misbruik." Maar bij het arrest vandaag is dat dus omgedraaid. Er is onvoldoende bewijs van verkrachting. Maar het hof gaat er wel vanuit dat de jongen is omgekomen, als gevolg van versmachting door Jos Brech. 

de ouders zullen nooit weten hoe Nicky zich zou ontwikkelen, hij blijft voor altijd 11

Rechter in Den Bosch over het arrest

Brech kreeg twaalf en een half jaar effectief, maar tekende beroep aan. Ook op het proces in hoger beroep bleef Brech volhouden dat hij de elfjarige Nicky Verstappen niets misdaan heeft. Het Openbaar Ministerie eiste in beroep 20 jaar cel tegen Brech. Het is dus zestien jaar geworden. In principe kan de veroordeelde nog in cassatie gaan. De zaak-Verstappen heeft Nederland meer dan twintig jaar in de ban gehouden. 

Meest gelezen