Oud-burgemeester van Brussel moet nog 130.000 euro betalen aan daklozenorganisatie Samusocial

Vier jaar na het schandaal is de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial helemaal hervormd, maar de onterecht betaalde vergoedingen zijn nog niet terugbetaald. In 2017 kwam de organisatie in opspraak door bestuursleden die geld kregen voor vergaderingen die nooit plaatsvonden. Het ging onder meer over toenmalig burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. Samen zouden ze nog 350.000 euro moeten terugbetalen.

Gisteren legde Samusocial haar vernieuwde werking voor aan het Brussels parlement. Sinds het schandaal in 2017 is er onder andere een grens gezet op wat bestuurders van de organisatie kunnen verdienen. Ook is er een streng intern controlesysteem en een inventaris van de giften ingevoerd. Maar ondertussen heeft Samusocial nog geen euro teruggezien van de voormalige bestuursleden Mayeur en Peraïta. Die moesten ontslag nemen omdat ze zich hadden verrijkt met geld dat voor de daklozen bedoeld was. “Momenteel kunnen we daar niet veel over zeggen. We hebben ons burgerlijke partij gesteld en de zaak is nu in handen van het gerecht", zegt voorzitter Stéphane Heymans.

Weer op de rails

Ondertussen is Samusocial weer op de rails gezet met een nieuw bestuur en aanpak. "We hebben heel wat maatregelen genomen om het vertrouwen bij de publieke opinie te herwinnen. Maar ook voor de daklozen hebben we veel gedaan", vertelt Heymans. “De kwaliteit van opvanggebouwen is verbeterd. Tijdens de lockdown hebben we een opvangplaats in een Brussels hotel geopend, er is ook een opvangplaats voor enkel vrouwen geopend.  Daarnaast zijn we op de meeste plaatsen ook overgeschakeld naar 24 op 24 uur opvang."

Meest gelezen