Videospeler inladen...

Protest tegen komst zeeboerderij van Colruyt Group in Nieuwpoort: "We voelen ons verraden"

In Nieuwpoort heeft het stadsbestuur samen met vissers en zeilclubs geprotesteerd tegen de komst van de zeeboerderij. Ze blokkeerden er de ingang van de Colruyt. De Colruyt Group startte onlangs met de werken om de zeeboerderij te realiseren. De groep wil er oesters en mosselen kweken.

"Als krachtig symbool hijsen wij vandaag de zwarte vlag. Hiermee brengen we onze woede en ons verdriet tot uiting. Want we voelen ons verraden." Zo luidt de mededeling van burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort.  Samen met enkele vissers en vertegenwoordigers van de zeilclubs blokkeerden hij en nog andere leden van het stadsbestuur deze voormiddag de ingang van de Nieuwpoortse Colruytvestiging. Omdat volgens hen de Colruyt Group de ingang van de haven zal blokkeren met de nieuwe zeeboerderij. 

BEKIJK - Protest aan de Colruytvestiging van Nieuwpoort tegen de zeeboerderij. Burgemeester Vanden Broucke in de clinch met vertegenwoordiger van Colruyt:

Videospeler inladen...

Gemoederen laaien hoog op

Het zit de burgemeester van Nieuwpoort hoog. Dat was te merken aan de stemming tijdens de protestactie. De gemoederen laaiden hoog op. Burgemeester Geert Vanden Broucke: "Nieuwpoort is al sinds jaar en dag een havenstad. Nu gaat de Colruyt Group de haven afsluiten van de zee. Wat bezielt haar? Als de boerderij komt waar Colruyt haar plant, dan is dat op amper 2 kilometer afstand. Dan is de haven niet meer toegankelijk voor de vele zeilschepen, de vissersboten en de zandschepen. Dan zal onze haven wegkwijnen. Wij zijn niet tegen een zeeboerderij op zich, maar wel tegen de locatie. We hebben aan de Colruyt Group gevraagd om een andere locatie te zoeken, maar haar antwoord was droogweg 'neen'. Wij moeten nu reageren."

BEKIJK - Een bijhorende reportage uit "Het journaal" van 24 januari 2022 over de zeeboerderij:

Videospeler inladen...
Radio 2

Ook vertegenwoordigers van de jachtclubs waren aanwezig op het protest. Baudouin Meyhui van de Koninklijke Yacht Club: "Die zeeboerderij komt in een zone die heel belangrijk is voor ons. Alle opleidingen gebeuren daar. Als wij kampioenschappen organiseren, hebben wij die zone nodig. Dan verwelkomen wij soms 65 nationaliteiten en 700 bootjes die komen zeilen. We hebben zo'n 8.000 bezoekersboten per jaar. Die zullen naar een andere haven trekken." 

Visserszone

En ook de visserij ziet de zeeboerderij op die plaats niet zitten. Ronny Zwertvaegher: "Mijn zoon vist met de Nautilus N82. Voor ons is dat nefast. De mosselboerderij op de Westdiepbank is heel goeie visgrond, zowel voor garnaal, pladijs als tong. Eén van de beste visgronden van de kust. Verder gaan vissen kunnen we niet, want we moeten binnen de 24 uur terug in de haven zijn."

Nieuwpoort spande eerder deze week een kortgeding aan. De uitspraak daarvan wordt verwacht op 2 februari. Ook bij de Raad van State loopt een procedure.  

Reactie Colruyt Group

In een reactie laat de Colruyt Group weten dat ze de actie van deze ochtend betreuren. "Wij willen graag op een respectvolle manier in dialoog gaan met de verschillende stakeholders in Nieuwpoort. We vinden de parking van onze kustwinkels daar niet de juiste plaats voor." Colruyt Group benadrukt dat zij de locatie niet zelf hebben bepaald. "We baseren ons op het Marien Ruimtelijk Plan waarin 5 zones zijn bepaald waar commerciële activiteiten ontwikkeld mogen worden.  Vanuit Colruyt Group kozen we ervoor om vergunningen aan te vragen voor zone C. Na het doorlopen van de verschillende vergunningstrajecten hebben we die verkregen." 

Meest gelezen