"Kijken hoe we hem op het rechte pad krijgen", wat staat verdachte (12) van de mesaanval in Peer nu te wachten?

De jongen van 12 die een wijkagent heeft neergestoken in het Limburgse Peer zal voor drie maanden in een halfopen instelling worden geplaatst. Dat heeft een jeugdrechter beslist. "Men zal via oriëntatie proberen om bijvoorbeeld de thuissituatie en het schoolparcours in kaart te brengen", vertelt jeugdrechter Luk Versteylen in "Laat".

Eergisteren stak een jongen van 12 jaar een wijkagent, die het verkeer stond te regelen in de buurt van een school. De steekpartij ontstond na een discussie met de agent, waarbij ook de moeder en de 17-jarige broer van de jongen betrokken waren. De agent is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht, maar bleef altijd buiten levensgevaar. De politie heeft de leerling opgepakt, samen met zijn moeder en broer van 17. Waarom zijn familie ook is opgepakt, is onduidelijk. 

Bekijk hier beelden van het steekincident - OPGELET: harde beelden!

Videospeler inladen...

De 12-jarige jongen is voor drie maanden in een halfopen instelling geplaatst. Volgens jeugdrechter Luk Versteylen is het nog afwachten welk traject de jongen zal afleggen. Dat traject hoeft volgens volgens Versteylen ook geen drie maanden te duren. "De rechter reikt een kader aan van drie maanden. Binnen die drie maanden zal men proberen een oriëntatie uit te voeren. Dat wil zeggen dat men zal proberen er achter te komen hoe zijn familiale context is, hoe zijn schoolparcours is. Heeft die jongen mentale problemen? Men gaat dat allemaal in kaart proberen te brengen om zo de samenleving te beveiligen en anderzijds, vooral, om te kijken hoe we die jongen kunnen helpen en hoe we hem op het rechte pad kunnen krijgen en houden", legt Versteylen uit.

Juridische opties

Het gaat hier om een 12-jarige jongen die een zwaar misdrijf heeft gepleegd. In deze zaak wordt de jongen in een halfopen instelling geplaatst. Maar een instelling is niet de enige juridische optie. "Men heeft ook het spoor van de verontrustende opvoedingssituatie." Hierbij hoeft een jongere niet in een instellingen te worden geplaatst. Dan zal een sociaal consulent onderzoek doen om ook alles in kaart te brengen. En zo kijken met welke hulpverlening de jongere het best is gebaat."

Sanctie nog niet aan de orde

"Aan een echte sanctie, een straf, zijn we nog niet aan toe", zegt Versteylen. "Er zal eerst nog moeten blijken met welke problematiek die jongere worstelt. Het is ook mogelijk dat die psychische problemen heeft, waarvoor psychiatrische hulp nodig is. In zo'n geval is er van een sanctie wellicht helemaal geen sprake. Dan zal eerder het spoor van therapie bewandeld worden."

Bekijk hier het volledige gesprek met jeugdrechter Luk Versteylen in "Laat":

Videospeler inladen...

"Het is heel uitzonderlijk dat zulke dingen gebeuren", zegt jeugdrechter Christian Denoyelle in "De Ochtend" op Radio 1. "Laat staan door een jongen van 12 jaar. Ik heb het zelf, denk ik, nog nooit meegemaakt, iemand van die leeftijd die zoiets doet."

Beluister hier het volledige gesprek met jeugdrechter Christian Denoyelle in "De ochtend" op Radio 1:

Volgens Denoyelle is het heel uitzonderlijk dat jongeren van 12 jaar een mes op zak hebben. "In Antwerpen heb je wel bendes van jongeren die rondlopen met messen en machetes, maar ik denk niet dat dat fenomeen zich in Peer zal voordoen. Ook bij oudere tieners is het erg uitzonderlijk dat ze een mes op zak hebben."

Denoyelle vindt strenger straffen niet altijd de oplossing als het over jongeren gaat. "In eerste instantie moet de jeugdrechter kijken naar het herstelrecht. Hoe kunnen we tussen het slachtoffer en de dader de dingen herstellen? En dan zijn er ook een heel aantal alternatieve maatregelen, waarbij gekeken wordt waarom de dader dit gedaan heeft en hoe die risicofactoren kunnen worden uitgesloten."

Politievakbond: "Amerikaanse toestanden"

De politievakbond VSOA reageert geschokt op de steekpartij in Peer. "Dat zijn Amerikaanse toestanden. Het geweld wordt altijd maar driester en we stellen ook vast dat de daders altijd maar jonger worden", zegt Vincent Houssin van VSOA. 

"Het geweld tegen politie en hulpdiensten moet dringend strenger bestraft worden", zegt Vincent Houssin. De vorige minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had hier een voorstel rond klaar. "Wij doen een noodoproep aan de minister van Justitie om dit nu uit te voeren."

De aangevallen politieagent ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. "Wij vrezen dat er binnenkort dramatische gevolgen zullen zijn, als er niet ingegrepen wordt, dat er collega's zullen overlijden tijdens de dienst", zegt Houssin. 

Meest gelezen