Foto: Bert Wollants

Renovatie station Lier uitgesteld naar ten vroegste 2025: "Maar het gebouw gaat in sneltreinvaart achteruit"

NMBS heeft de renovatie van het stationsgebouw in Lier uitgesteld naar ten vroegste 2025. Normaal zouden de werken tussen 2022 en 2024 beginnen. Met dat uitstel heeft de schepen van Mobiliteit in Lier, Bert Wollants (N-VA), het moeilijk. Het historische gebouw is namelijk in slechte staat. "Het bezetsel valt van de muren, de goten zijn kapot en het dak is versleten. Daar moet dringend iets aan gebeuren", klaagt Wollants aan. 

Het station van Lier is dringend aan renovatie toe, maar de NMBS is niet van plan om de komende 3 jaar aan de werken te beginnen. Dat zei de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo-groen), in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een paar jaar geleden was er wel gezegd dat NMBS die werken vroeger zouden inplannen, ten vroegste vanaf 2022. Dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. 

De Lierse schepen van Mobiliteit vreest dat het gebouw nu nog verder in verval zal geraken. "Het station van Lier is al 28 jaar een beschermd monument, maar het is in zeer slechte staat. Het bezetsel valt er van de muren, de goten zijn kapot, het dak is versleten en als je op de bovenverdieping staat, kan je tot in de nok van het dak kijken. Daar moet dringend iets aan gebeuren", zegt schepen Bert Wollants (N-VA).

Jammer dat de federale overheid op deze manier met historische gebouwen omgaat

Bert Wollants, schepen van Mobiliteit (N-VA)

De schepen wil dat er zo snel mogelijk opknapwerken gebeuren om vooral de waterinsijpeling tegen te gaan. "Het gebouw gaat in sneltreinvaart achteruit. Dat de federale overheid op deze manier met historische gebouwen omgaat, vind ik heel jammer", gaat Wollants verder. "De regelgeving zegt nochtans dat de eigenaar verplicht is om werken uit te voeren zodat het erfgoed bewaard kan blijven. Volgens mij voldoet de NMBS daar vandaag absoluut niet aan. Er is duidelijk weinig respect voor dat erfgoed."

Concreet wil het bestuur van Lier dat er op korte termijn herstellingswerken gebeuren aan de ramen, het dak en het bezetsel van het stationsgebouw. "Ik ga minister Gilkinet daarover achter de veren blijven zitten. We gaan dit ook aankaarten bij de handhavingsdiensten van het Vlaams gewest, want hiervoor moet men gestraft worden, zelfs als het om de federale overheid gaat", besluit Wollants. 

Foto: Bert Wollants
Foto: Bert Wollants

Meest gelezen