Rik Daems keert niet meer terug naar de Leuvense gemeenteraad

Rik Daems van Open VLD keert niet meer terug naar de Leuvense gemeenteraad. Toen hij begin 2020 parlementsvoorzitter werd van de Raad van Europa stond hij zijn plaats af aan Alexandra Roumans. Nu die opdracht afliep, werd in onderling overleg beslist dat Daems zich definitief laat vervangen door Roumans.

In een mededeling kadert Open VLD deze beslissing in een politiek van verjonging. "Onze nationale voorzitter Lachaert wil dit jaar sterk inzetten op scherpere ideeën en nieuwe gezichten. Ik steun die boodschap en wil graag het goede voorbeeld geven", aldus Rik Daems. Open VLD heeft momenteel twee zetels in de Leuvense gemeenteraad. Naast Roumans zetelt ook nog Lien Degol voor de liberale partij.

De voormalige burgemeester van Aarschot (1988-1994) en gewezen minister van Telecommunicatie (1999-2003) en Middenstand (2001-2003) verhuisde in 2000 naar Leuven en haalde bij eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen een prima score voor zijn partij met acht zetels. Daarna ging het echter sterk bergaf.

Na een conflict met Patricia Ceysens over het lijsttrekkerschap verhuisde Daems in 2006 naar Herent, waarna Open VLD nog vier zetels overhield. In 2012 en 2018 trok Daems opnieuw de Leuvense Open VLD-Lijst, maar de partij verloor bij elke verkiezing opnieuw één zetel.

Felle pleidooien

In de gemeenteraad liet Daems zich opmerken door een aantal felle pleidooien. Zo overtuigde hij enkele jaren terug het stadsbestuur om een compensatie te eisen van Ghelamco toen deze op een stuk grond aan het Engels Plein, dat de stad verkocht had, de meer lucratieve studentenkoten wilde bouwen in plaats van kantoren.

Meest gelezen