U.S. Embassy Nassau

"Barmhartige Samaritaan" redt eenzame schipbreukeling op romp van omgeslagen boot tussen Bahama's en VS

Een foto van een man die op de romp van een omgeslagen bootje op zee dobbert, gaat de wereld rond. Het gaat om een beeld van de Amerikaanse kustwacht dat een vluchteling of een migrant toont die zegt dat hij samen met enkele tientallen anderen vanuit de Bahama's naar de VS op weg was. Zelf is hij door een "barmhartige Samaritaan" gered, alle andere opvarenden zijn dood of vermist.

Volgend bericht verscheen dinsdag plots op het Twitterkanaal van de Amerikaanse kustwacht: "BREAKING: De kustwacht ontving net een oproep van een barmhartige Samaritaan, die een schipbreukeling heeft opgepikt aan de kust van Florida."

Niet veel later plaatst de kustwacht een foto online van de bewuste man die eenzaam op zee ronddobbert:

Volgens de kustwacht beweert de man dat hij zaterdagnacht, samen met 39 anderen vertrokken was vanuit Bimini, een eilandenketen in de Bahama's, zo'n 90 kilometer ten oosten van Miami, Florida. Kort na het vertrek zou de boot tijdens een storm omgeslagen zijn en enkel hij slaagde erin "aan boord" te blijven.

Tijdens een persconferentie woensdagavond vertelt Jo-Ann Burdian, kapitein bij de kustwacht het opmerkelijke verhaal: "Een barmhartige samaritaan pikte de man op zo'n 70 kilometer ten oosten van Fort Pierce in Florida", aldus Burdian. "De man droeg geen reddingsvest en ook zijn 39 reisgenoten zouden geen reddingsvest hebben gehad. De kustwacht is een zoekactie gestart om de vermisten terug te vinden."

Bekijk hier beelden van de zoekactie en de persconferentie:

Videospeler inladen...

Mensensmokkel

Er is weinig bekend over de veertig mensen die vermoedelijk aan boord waren van de boot, maar Burdian geeft tijdens de persconferentie wel aan dat de man die de schipbreuk overleefde, werd opgepikt op een route die vaak gebruikt wordt door migranten die proberen de VS binnen te komen. De autoriteiten vermoeden dus dat de reis was georganiseerd door mensensmokkelaars.

De zoekactie naar andere overlevenden gaat verder op woensdag en donderdag, maar de kustwacht geeft aan dat die moeizaam verloopt door het turbulente weer. Er worden vier schepen en vijf vliegtuigen ingezet en uiteindelijk vindt de kustwacht vijf lichamen terug. Tijdens een nieuwe persconferentie op donderdavond, verklaart Burdian dat de zoekactie wordt stopgezet, omdat er geen verdere aanwijzingen meer zijn.

"We zijn op het moeilijkste punt beland van elke zoekactie: het moment waarop we moeten beslissen om de zoektocht stop te zetten", aldus kapitein Burdian:

Videospeler inladen...

Juan Esteban Montoya (22)

Volgens de Britse openbare omroep is de man die de gevaarlijke reis overleefde een 22-jarige Colombiaan: Juan Esteban Montoya. Ook zijn jongere zus Maria zou aan boord zijn geweest, maar zij verdween na de schipbreuk. Montoya werd dinsdag gered door de kapitein van de sleepboot "Signet Intruder". Atahualpa Amerise van BBC Mundo sprak met de manager van de Signet-rederij. 

"Om 8.05 uur brachten we hem aan boord en hij werd onmiddellijk verzorgd", aldus de manager. "Aangezien hij uitgedroogd was, gaven we hem water en iets te eten. Hij vertelde ons dat er in totaal 40 mensen in zijn boot zaten, hijzelf inbegrepen, en dat de boot al vier uur na het vertrek in Bimini kapseisde door het slechte weer. Ongeveer twintig van hen zouden zich urenlang aan de overblijfselen van de romp hebben vastgeklampt."

Meest gelezen