Archiefbeeld, ter illustratie
Kurt Desplenter

Slachthuis in Eeklo moet dicht na herhaaldelijke overtredingen

Slachthuis Ryckaert in Eeklo moet de deuren sluiten. Dat heeft Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist, nadat de inspectie er meerdere keren zware overtredingen heeft vastgesteld. Het slachthuis kreeg eerder de kans om de problemen aan te pakken, maar blijft dezelfde fouten maken.

Op iets meer dan een jaar tijd werden er verschillende zware overtredingen vastgesteld bij slachthuis Ryckaert in Eeklo. Zo werden er varkens hard geslagen en overgoten met heet water nog voor ze verdoofd waren. De medewerkers van het slachthuis gebruikten de elektrische prikkelaar ook te veel. "Maar ook in een slachthuis moeten dieren nog altijd fatsoenlijk behandeld worden", vindt minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). 

Ook in een slachthuis moeten dieren fatsoenlijk behandeld worden
Minister Ben Weyts (N-VA)

"We pikken dit niet meer"

Het slachthuis kreeg eerder al een paar serieuze boetes en verbetermaatregelen opgelegd, maar bij de volgende controles was daar niets van te merken.  Een nieuwe overtreding eerder deze week was de druppel voor Weyts. Er waren opnieuw beschrijvingen van geweld tegen dieren, ontoereikende welzijnsomstandigheden en fouten tijdens de slachtprocedure. 

"De exploitatie moet per direct stopgezet worden en kan pas heropstarten als de werking structureel veranderd is", stelt hij. "Als boetes niet helpen, dan gaat de boel dicht. In Vlaanderen pikken we deze wantoestanden niet meer."

Ik moest het in de media horen dat ik de stopzetting moest laten doorgaan

Michaël Goethals

"We proberen de problemen aan te pakken"

"Ik sta perplex", zegt Michaël Goethals, "omdat ik in de media moest horen dat ik de stopzetting moest laten doorgaan. Nadien hebben ze mij maar verwittigd. We hebben een brief gekregen waarin ik de tijd had om tot volgende woensdag te reageren, maar blijkbaar is er dan een ander document binnengekomen over de onmiddellijke stopzetting".

Goethals erkent dat er problemen waren in het verleden en hij zegt ook de bedoeling te hebben om die aan te pakken. "We doen er alles aan om de zaken recht te trekken en op te lossen zoals het hoort. Ik nodig de inspectie van dierenwelzijn Gent uit om mijn plan te bespreken om zaken op te lossen." Hij voegt er ook aan toe dat bepaalde aantijgingen volgens hem onterecht zijn. "Ik ga er absoluut van uit dat ik nog een kans krijg."

kasto80

Meest gelezen