Belga

Steeds minder brandweervrijwilligers, vooral in West-Vlaanderen: "Voorstel om de opleiding lichter te maken"

Er zijn steeds minder brandweervrijwilligers, in West-Vlaanderen is dat al langer een probleem. Er zijn in totaal 213 vrijwilligers minder in onze provincie in vergelijking met 6 jaar geleden. Volksvertegenwoordiger Melissa Depraetere (Vooruit) uit Harelbeke heeft een voorstel ingediend om de opleiding lichter te maken, want nu duurt die ongeveer 3 jaar. Naar het Nederlands model zou er in fases gewerkt worden, waardoor je niet de volledige opleiding moet doorlopen om ingezet te worden.

Het aantal vrijwilligers daalt jaar na jaar, die daling is het sterkst in West-Vlaanderen. Wie nu vrijwilliger wil worden bij de brandweer, moet een lange opleiding volgen van 3 jaar en allerlei proeven doorlopen voor ze in het echt mogen helpen. Daardoor haken er veel vrijwilligers af en West-Vlaanderen heeft al enkele jaren een vrijwilligerstekort. 

Verschillende grote campagnes, zoals die van de brandweer Westhoek hebben al een beetje geholpen, maar toch moet er iets grondigs veranderen volgens volksvertegenwoordiger Melissa Depraetere (Vooruit): "Ik heb een voorstel ingediend om over te schakelen op het Nederlands model." 

Opleiding in fases

Bij onze Noorderburen wordt de opleiding in fases opgedeeld. Na de eerste fase kan je effectief al meedraaien op het terrein. "Bij ons ligt dat anders", gaat Depraetere verder. "Ik denk dat dat kan werken voor mensen die bepaalde taken willen doen, maar die lange opleiding niet zien zitten. Ze hoeven dan niet meteen op de brandladder de brand te blussen, maar intussen kunnen ze wel andere taken doen. Zo worden die al effectief ingezet om dat tekort aan te pakken. Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat mensen gemotiveerd blijven om dat werk te doen."

Het zou fijn zijn voor de kandidaten dat ze die opleiding dichter bij huis kunnen doen
Melissa Depraetere, volksvertegenwoordiger (Vooruit)

Opleiding dichter bij huis

De brandweeropleiding moet niet alleen aangepast worden, maar ze moeten die ook op verschillende plaatsen kunnen volgen. "We zien bij vrijwilligers dat een lokale link heel belangrijk is; ze zijn liever brandweervrijwilliger in eigen gemeente of stad. Het zou fijn zijn voor de kandidaten dat ze die opleiding dichter bij huis kunnen doen. Dat kan mensen motiveren om mee aan de slag te gaan in eigen stad en gemeente."

Volgens Depraetere is het dan ook dringend tijd om in actie te schieten: "Het zou vreselijk zijn mocht de veiligheid plots in het gedrang komen omdat er op den duur niet meer genoeg mensen zijn om in te zetten. We moeten beseffen dat de brandweer 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar moet zijn. Dat vergt natuurlijk heel wat. We hebben echt wel nood aan meer mensen, zeker in onze provincie."

Meest gelezen