Psychiater Dams over steekpartij in Peer: zoeken naar het waarom om herhaling te voorkomen

Volgens psychiater Lieve Dams is het zoeken naar het waarom van de steekpartij en daarmee aan de slag gaan, effectiever dan straffen. Zo kan herhaling in de toekomst mogelijk voorkomen worden. 

Het incident aan de schoolpoort in Peer waar een jongen van 12 een wijkagent heeft neergestoken, roept veel vragen op. Psychiater Lieve Dams benadrukt dat agressiviteit van alle leeftijden is. Maar dat zo’n ernstig feit, zoals de steekpartij in Peer, minder vaak voorkomt bij jongeren van 12.

“We moeten ons dan ook afvragen hoe het zit met de persoonlijkheidsontwikkeling van jongen”, zegt Dams. “Is er sprake van narcisme of borderline of heeft de jongen een ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of autisme. Of heeft hij een trauma doorgemaakt wat zijn gedrag verklaart? Normaal kan dit al vastgesteld worden vanaf 8 jaar." De resultaten van dat onderzoek zullen meer duidelijkheid geven. 

Bij Radio 2 Limburg gaf psychiater Lieve Dams uitleg over hoe er best wordt omgegaan met minderjarigen in situaties als deze.

Straffen

Verder gelooft Dams niet in zware straffen. En dan bedoelt ze lijfstraffen van de ouders. “Je kan beter op zoek gaan naar het ‘waarom’ van deze steekpartij en nadien preventief gaan werken om herhaling in de toekomst te voorkomen.”

Herstelrecht

Later kan er gedacht worden aan een herstelrecht tussen dader en slachtoffer. Dat wil zeggen dat de twee onder begeleiding mekaar ontmoeten en aan mekaar vertellen hoe ze de feiten beleefd hebben.

Voor de politieagent kan dat nuttig zijn om later het incident in een context te zien en om angst niet laten toe te nemen. De dader kan bij een ontmoeting leren inzien welke de gevolgen zijn van zijn gedrag.  

Meest gelezen