George Clerk

2 miljoen euro voor "Fayatbeurzen" die Vlaamse studenten naar  buitenlandse topuniversiteiten moeten sturen

Vlaamse studenten zullen vanaf volgend jaar een beurs kunnen krijgen van de Vlaamse overheid om een aanvullende master te behalen aan een topuniversiteit in het buitenland. De Vlaamse regering voorziet 2 miljoen euro voor deze "Fayatbeurzen", die elk academiejaar 20 tot 30 studenten financieel moeten ondersteunen. Zij zullen geselecteerd worden door een onafhankelijke jury. Vanaf 14 februari kunnen studenten zo'n Fayatbeurs aanvragen.

Het Vlaams Parlement zette het licht eerder deze maand al op groen, maar nu heeft ook de Vlaamse regering ook officieel haar goedkeuring gegeven. De nieuwe "Fayatbeurzen" moeten Vlaamse studenten financieel ondersteunen zodat ze een aanvullende master kunnen behalen aan een topuniversiteit in het buitenland. 78 topinstellingen, verspreid over 13 landen,  komen in aanmerking. Ze werden geselecteerd op basis van de top 5 van de QS World University Rankings voor 48 vakgebieden. Onder meer Harvard, Cambridge en Oxford staan op de lijst.

Al vanaf 14 februari kunnen studenten zo'n Fayatbeurs aanvragen via de website van de Vlaamse overheid. Kandidaten zullen hun talenten en motivatie, maar ook hun leiderschapspotentieel en maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten aantonen. Daarnaast moeten de kandidaten uiteraard ook toegelaten zijn aan de topinstelling in kwestie. De uitverkoren studenten zullen vervolgens geselecteerd worden door een onafhankelijke jury van vijf "captains of industry", die de Vlaamse regering binnenkort zal samenstellen.

De regering hoopt met de Fayatbeurzen financiële barrières weg te werken, maar het is ook de bedoeling dat Vlaanderen er wat voor in ruil krijgt. Het is de bedoeling dat de studenten namelijk een soort ambassadeurs voor Vlaanderen worden in het buitenland.  Daarom wordt er expliciet gezocht naar toptalent.

Je moet kunnen aantonen dat je de capaciteiten hebt om een leider van morgen te kunnen zijn

Jan Jambon, Vlaams minister-president (N-VA)

"Je moet natuurlijk academisch een hoog niveau halen, maar omdat het de bedoeling is om ook een netwerk uit te bouwen, speelt niet alleen topkennis een rol", legt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) uit. "Je moet ook bekwaamheden hebben die aantonen dat je de capactiteiten hebt om een leider van morgen te zijn."

2 miljoen euro per academiejaar

In totaal voorziet de regering een budget van 2 miljoen euro per academiejaar om 20 tot 30 studenten een beurs te kunnen verlenen. Hoe hoog de beurs precies zal zijn, is afhankelijk van de opleiding, maar ook van de locatie en andere kosten, zoals transport, huisvesting en levensonderhoud. Studenten zullen voor maximaal 24 maanden beroep kunnen doen op de beurs.

Het nieuwe beurzenprogramma werd vernoemd naar de Vlaamsgezinde Brusselse socialist Hendrik Fayat (1908-1997). Die werd in 1946 verkozen tot volksvertegenwoordiger en legde zich toe op de buitenlandse politiek. Hij werd meermaals minister of staatssecretaris van Buitenlandse Handel en adjunct-minister van Buitenlandse Zaken. Een aantal wetten die onder hem tot stand kwamen, zorgden ervoor dat er meer Vlamingen konden doorstoten in de Belgische diplomatie. 

Fayat is dus een naam die perfect past bij de bedoeling die schuilt achter de nieuwe beurzen, vindt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "Het is niet je afkomst die belangrijk is, wel je talent en toekomstplannen. Deze beurs wordt een instrument van het buitenlands beleid van Vlaanderen.”

Meest gelezen