Mario Marti - Flickr / Creative Commons BY

Vliegtaks op alle vluchten: 10 euro binnen 500 km, 2 euro voor langere afstand binnen Europa, 4 euro daarbuiten

De kern heeft een akkoord bereikt over de vliegtaks. Neem je straks een vlucht naar een bestemming binnen een straal van 500 kilometer, dan moet je 10 euro neertellen. Ook wie verder dan Europa vliegt, zal moeten betalen. Dat schrijft De Standaard en is aan onze redactie bevestigd.

Van plan met het vliegtuig naar pakweg Parijs, Nancy of Frankfurt am Main af te zakken? Dan betaal je binnenkort een inschepingstaks van 10 euro. Deze nieuwe vliegtaks komt er voor alle vluchten binnen de 500 kilometer. De redenering hierachter is dat voor die afstand de trein een veel milieuvriendelijker alternatief vormt.

Wie een langere afstand binnen Europa aflegt, krijgt een taks van 2 euro gepresenteerd. Voor alle andere vluchten zal 4 euro worden aangerekend. De taks moet 30 miljoen euro voor de begroting in het laatje brengen.

De MR was lang gekant tegen een vliegtaks voor een afstand boven de 500 kilometer, maar gaat nu toch akkoord.

Waarom deze vliegtaks?

In de begrotingsopmaak werd afgesproken om de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid dit jaar met 200 miljoen euro te verlagen. Aan het eind van de rit hoopt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) deze belasting helemaal te laten uitdoven. Maar daar staat een prijskaartje van 1,2 miljard euro tegenover.

Om de afschaffing te financieren, werd eerder al een akkoord bereikt over hogere accijnzen op tabak en over de hervorming van de regeling waarbij de werkgever een stuk bedrijfsvoorheffing niet moet doorstorten. De vliegtuigtaks komt daar nu dus als derde financieringsbron bovenop.

Meest gelezen