Jasper Jacobs

Vrachtwagenbestuurder die bejaarde fietser doodreed in Zwijnaarde is vrijgesproken

Een vrachtwagenbestuurder is vrijgesproken voor een dodelijk ongeval waarbij hij in de zomer van 2020 betrokken was in de dorpskern van Zwijnaarde. Daarbij overleed een 81-jarige fietser. "Op het moment van het ongeval, moest de fietser voorrang verlenen", motiveerde de rechter.

Op 4 juli 2020 sloeg het noodlot toe op het kruispunt van de Dorpsstraat met de Vlerickstraat in de Gentse deelgemeente Zwijnaarde. Een vrachtwagenbestuurder was er aan het werk en moest in de vroege ochtend een manoeuvre maken. Op dat moment kwam een 81-jarige man op zijn elektrische fiets aangereden. Volgens de bestuurder had hij de fietser gewaarschuwd dat hij zijn voertuig ging draaien, maar de bejaarde man belandde toch onder de wielen van de tientonner. 

Manoeuvre al voorbij

In de politierechtbank bleek dat de man in heel zijn carrière nog nooit iets mispeuterd had in het verkeer. Het dodelijke ongeval heeft dan ook een diepe indruk op hem gemaakt. Het openbaar ministerie vroeg voor hem 12 maanden cel, 4.000 euro boete en een jaar rijverbod. Daarnaast zou hij zijn theoretisch en praktisch rijexamen en medische en psychologische proeven opnieuw moeten afleggen. 

Maar de politierechter sprak de bestuurder vrij. "De bestuurder had inderdaad te kennen gegeven dat hij wilde draaien, maar de fietser belandde nadien pas onder de wielen. Op dat moment was het manoeuvre al afgelopen en reed de vrachtwagen gewoon in de straat. De fietser had voorrang moeten verlenen", besluit de rechter. 

kasto80

Meest gelezen