Radio 2

Knokkenaar verkoopt "patatten" om aan het WK frisbee te kunnen deelnemen

Mathieu Willems uit Knokke-Heist heeft zich met zijn ploeg kunnen plaatsen voor het WK frisbee in de Verenigde Staten. De sport krijgt geen subsidies van de overheid. Daarom moet Mathieu nu op zoek naar inkomsten. Hij vond er als rasechte West-Vlaming niets beter op dan aardappelen te verkopen.  

Mathieu is 22 jaar en studeert fysica aan de Universiteit van Gent. Hij is samen met zijn ploeg geselecteerd voor het WK frisbee voor clubs van 23 tot 30 juli in Cincinatti. Maar dat is een dure grap. Per speler kost de trip ongeveer 3.500 euro, een stevig bedrag voor een student van 22. "We zijn met 25, dus we komen bijna aan 100.000 euro kosten.” Daarom verkoopt Mathieu uit Knokke-Heist nu patatten. Voor een zakje van 4 kilogram betaal je 5 euro. “Toen mijn broer vroeger geld moest ophalen voor het kamp van de scouts, bleken aardappelen goed te werken. En ik haal ze bij een lokale boer, dus ik steun er nog eens de middenstand mee ook." 

Aan huis geleverd

Volgens Mathieu begint de sport nu ook wel te groeien in België. “Bij velen is het een onbekende sport, maar ze is in opmars. In Amerika leeft frisbee enorm, meer dan hier”, zegt hij. “Wij trainen gewoon op de Blaarmeersen, zonder tribunes. Maar toen we de finale van het Belgisch Kampioenschap speelden, stond er toch 150 man rond het veld. Voor ons is dat al veel. Ik heb nu nog examens en daarna heb ik anderhalve week lesvrije week. Dan ga ik vollen bak patatten rondbrengen bij de mensen die ze besteld hebben, want ik lever ze natuurlijk ook aan huis."

Meest gelezen