Radio 2

West-Vlaamse scholen testen of luchtreinigers het aantal besmettingen kunnen voorkomen

Kunnen luchtreinigers het aantal besmettingen in scholen voorkomen? Enkele West-Vlaamse scholen nemen deel aan een onderzoeksproject samen met de KU Leuven. Bedoeling is om te weten of luchtreinigers de viruslading genoeg doen dalen zodat besmettingen kunnen worden voorkomen. 

Het zijn hoge witte torens met daarin filtertechnologie die in de klassen staan. Ze maken een licht zoemend geluid, meer niet. Het Sint-Franciscusinstituut en de Klimrank in Poperinge, de Waaier in Watou en Klavertje Drie in Oostvleteren nemen aan het onderzoek deel. Net als de GO-scholengroep Westhoek en enkele scholen in Roeselare. Zij stelden zich kandidaat en zijn geselecteerd. An Tillie, directeur van de scholengemeenschap KBRP in Poperinge: "Wij hebben een aantal oudere schoolgebouwen die weliswaar gerenoveerd zijn, maar waar geen ventilatiesysteem is. Ramen en deuren staan bij ons open, maar ook de verwarming ligt aan. Onze energiefactuur zal gigantisch zijn. Wij zien dit onderzoeksproject als een tussenoplossing voor de toekomst." 

Ook voor astma en hooikoorts

In welke mate kan luchtreiniging besmettingen voorkomen? Professoren Bert Blocken en Marc Van Ranst van KU Leuven volgen het onderzoek op. Prof. Bert Blocken: "Het onderzoek houdt in dat in 50 scholen in België dergelijke apparaten worden geplaatst. De resultaten worden vergeleken met klassen die geen luchtreinigingstoestellen hebben. Enerzijds onderzoeken we of luchtreiniging besmettingen kunnen voorkomen, anderzijds is het de bedoeling om luchtreiniging meer bekend te maken bij het grote publiek. De toestellen vallen nauwelijks op. Wat men wel zal merken, is dat de luchtkwaliteit beter wordt. Het zou voor kinderen die last hebben van astma of hooikoorts ook beter moeten zijn." 

Meest gelezen