Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense president vraagt Westen "geen paniek" te zaaien over mogelijke Russische inval: "We zitten niet op Titanic"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vindt de toon bij westerse regeringen en media over een mogelijke Russische inval te paniekerig. Dat heeft hij laten verstaan op een persconferentie. "Er rijden geen tanks door onze straten. We zitten niet op de Titanic", klonk het. Volgens Zelenski brengen de berichten over een mogelijke Russische inval de economie en de stabiliteit van Oekraïne in gevaar.

In het Westen wordt al wekenlang met argusogen gekeken naar de tienduizenden Russische troepen die sinds enige tijd verzamelen aan de grens met Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden heeft al laten verstaan dat hij een inval verwacht, iets wat Moskou zelf steeds ontkent.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin liet vandaag weten dat Rusland volgens hem nu genoeg soldaten aan de grens heeft voor een invasie en dat de Russische president Vladimir Poetin nu alle militaire opties voor zich heeft. "Al denken we niet dat president Poetin al een finale beslissing heeft genomen", klinkt het.

Naar de precieze intenties van Poetin is het inderdaad gissen en hoe dan ook is er nog volop diplomatiek overleg. Toch bereidt het Westen zich voor op een eventuele escalatie. De VS zal binnenkort een klein aantal militairen naar Oost-Europa sturen, aldus president Biden, en sommige landen hebben diplomatiek personeel teruggeroepen uit Kiev. 

"Maar wij zijn de Titanic niet", reageert de Oekraïense president. "We hebben geen paniek nodig. Er zijn geen tanks in onze straten, maar de media geven wel de indruk dat we in oorlog zijn. Ik beschouw de situatie nu niet meer gespannen dan vorig jaar."

Zelenski sluit evenwel niet uit dat er een escalatie mogelijk is, maar volgens hem maakt het Witte Huis een fout door te veel aandacht te geven aan het risico op een grootschalig conflict. "Het grootste risico momenteel is binnenlandse chaos, van cyberaanvallen tot een economische crisis", aldus de Oekraïense president.

"Er is vandaag geen sprake van grotere escalatie dan daarvoor", zegt de Oekraïense president:

Videospeler inladen...

Meest gelezen