Aldo Moro.
AP1978

Brief waarin Rode Brigades ontvoering van Italiaanse ex-premier Aldo Moro opeisten, geveild voor 26.000 euro

In Italië is een brief geveild waarin de Rode Brigades de ontvoering van de voormalige Italiaanse premier Aldo Moro opeisten. Het document werd verkocht voor 26.000 euro, hoewel er vragen zijn over de originaliteit ervan. Moro werd ontvoerd en vermoord in 1978.

Met 26.000 euro werd de brief van de Rode Brigades, een communistische terroristische organisatie uit de jaren 70 en begin jaren 80, voor veel meer geld geveild dan de geschatte waarde van zo'n 1.300 tot 1.700 euro.

De brief werd met een typemachine geschreven op briefpapier met het logo van de Rode Brigades. Er staat onder meer in geschreven dat "een gewapende cel van de Rode Brigades Aldo Moro, de voorzitter van de Christendemocraten, ontvoerd heeft en opgesloten heeft in een gevangenis". Volgens de ontvoerders nam Moro deel aan "contrarevolutionaire programma's besteld door de imperalistische bourgeoisie". 

Aldo Moro werd ontvoerd op 16 maart 1978, toen hij met de auto op weg was in Rome. Moro was op dat moment geen premier meer, maar was als voorzitter van de Christendemocraten een zeer invloedrijk politicus. Tijdens zijn ontvoering werden vijf van zijn lijfwachten doodgeschoten.

Toenmalig premier Giulio Andreotti, een partijgenoot van Moro, weigerde met de ontvoerders te praten. 55 dagen na zijn ontvoering werd Moro dood teruggevonden in de kofferbak van een geparkeerde auto, doorzeefd met kogels.

De plaats delict op 16 maart 1978, in Rome. 5 lijfwachten van Moro werden doodgeschoten tijdens zijn ontvoering.

De veiling van de opeisingsbrief is omstreden. Sommige politici betreuren dat zo'n "pijnlijk document" geveild wordt. Ook de Italiaanse journalist Mario Calabresi keurt de veiling af. De vader van Calabresi, een politiecommissaris in Milaan, werd ook vermoord door extreemlinkse terroristen.

"Aan deze documenten hangt bloed, ze kunnen niet gekocht en verkocht worden en een collector's item worden." Volgens Calabresi horen ze thuis in een museum of bij een gedenkteken, "om ons aan de barbaarsheid van terrorisme te herinneren". (De tekst gaat voort onder de foto.)

Aldo Moro voor een vlag van de Rode Brigades.
AP1978

De veiling veroorzaakte niet alleen controverse, sommigen twijfelen ook aan de originaliteit en de waarde van de brief. Volgens Paolo Perischetti, een voormalig lid van de Rode Brigades, is de brief niet de originele versie maar een kopie en bestaan er honderden zulke kopieën in de staatsarchieven.

Volgens hem is er ook een duidelijk verschil tussen de originele opeisingsbrief die de Rode Brigades de wereld instuurden en de kopie die nu geveild is.

De brief die nu geveild is, is overigens niet het eerste geveilde document dat gelinkt is aan de ontvoering van en moord op Moro. In 2012 werden in Milaan al eens 17 propagandafolders van de Rode Brigades geveild, waaronder het beroemde document waarin zijn doodvonnis aangekondigd werd.

Aldo Moro werd dood teruggevonden in de koffer van een Renault 4.
AP1978

Meest gelezen