Foto: Radio 2

Boeren zetten eigen producten in de kijker met "Korte Keten op Tournée": "Je weet hier waar je eten vandaan komt"

In de regio Zuid-Hageland zetten boeren de komende maanden hun eigen producten in de kijker met de actie "Korte Keten op Tournée". Vandaag is het de beurt aan boerderij De Vaerendriesch in Kortenaken. De boerderij heeft uitsluitend koeien van het verdwijnend streekras "dubbeldoelkoeien", waarmee ze zowel vlees als melk produceert. Op een eigen marktje kunnen klanten die producten komen ontdekken.

Het nieuwe initiatief "Korte Keten op Tournée" zet de komende maanden enkele innovatieve landbouwers uit de Velpe- en Getevallei in de kijker. Het gaat om boeren die elk op hun eigen manier een uniek en duurzaam bedrijf hebben. Bij een "korte keten" zijn er zo weinig mogelijk schakels tussen de boer en het eten op het bord van de klant. Om lokale producten in de kijker te zetten, willen de initiatiefnemers van Regionaal Landschap Zuid-Hageland nu de band tussen de boer en zijn klanten versterken.

De eerste editie van het project vindt vandaag plaats op boerderij De Vaerendriesch in Kortenaken. Boeren Luc en Jarno Vandepoel organiseren er een kleinschalig marktje om hun eigen producten en andere lokale streekproducten te verkopen aan mensen uit de nabije omgeving.

Op deze manier proberen we de producten van onze bedreigde dubbeldoelkoeien aan de man te brengen

Jarno Vandepoel

"Onze hoevewinkel is vandaag ook geopend. Het is een manier om onze producten van de dubbeldoelkoeien aan de man te brengen, het lokale ras van Brabant dat met uitsterven bedreigd is. Wij bieden hier vanalles aan, waaronder ijs, vlees, verse melk en vanaf het voorjaar ook biologische groenten", legt Jarno uit.

"De mensen liggen tegenwoordig meer wakker van hun voedsel en ze willen weten vanwaar het komt. Er is niets mis met kwaliteit te verlangen, maar dan mag je voeding niet lang onderweg zijn", gaat Jarno verder.  "En wij kunnen onze producten hier zelf aan de klant aanbieden. Dat zorgt voor veel voldoening", vult Luc aan.

Lees verder onder de foto:

Op het marktje verkopen ook andere lokale bedrijfjes hun producten.

"In de supermarkt weet je niet hoe vers je eten is"

De lokale producten die Luc en Jarno vandaag proberen aan te prijzen, vallen duidelijk in de smaak bij de bezoekers van "Korte Keten op Tournée". "We zijn hier voor het lekkere vlees. Je ziet de beesten hier lopen en je weet dus vanwaar je eten komt. Dat weet je in de supermarkt niet", zegt een klant. "Het eten van de boer hier is vers en we moeten onze boeren steunen, want ze hebben het tegenwoordig al moeilijk genoeg", besluit een andere vrouw.

De tweede editie van het project zal eind februari plaatsvinden op De Melkerhei in Neerlinter. De laatste editie is op het biodynamische bedrijf BiobijBernd in Geetbets, bij Rummen.

Meest gelezen