Radio 2

Dieven met lef breken in in café naast politiekantoor van Eernegem

Twee horecazaken in Eernegem hebben donderdagnacht inbrekers over de vloer gehad. De dieven maakten zowel buit in restaurant Bourgognehof als in café 't Verschil. Telkens stampten ze de deur in. Opvallend: 't Verschil ligt net naast het politiekantoor op de Markt. "Van lef gesproken. Ik hield het niet voor mogelijk dat hier ooit iemand zou durven inbreken", zegt uitbater Stefaan.

De dievenbende sloeg eerst toe bij het Bourgognehof. Op camerabeelden is te zien hoe twee mannen, in het wit gekleed, rond 2.20 uur over de omheining springen vanuit de Westkerkestraat. Ze inspecteren het domein en stampen uiteindelijk de toegangsdeur op de binnenplaats in. Mede-uitbater Cedric Couckhuyt merkte de inbraak vrijdagmorgen op, omdat de deur open stond. "Ze hebben de kassa meegenomen. Op de beelden is ook te zien hoe ze tientallen flessen sterke drank inladen in bakken en ermee naar buiten lopen. Hun ogen waren niet bedekt en ze spraken Frans", getuigt Cedric.  

Het is nog niet duidelijk hoeveel schade er precies is, maar dat kan al snel enkele duizenden euro bedragen. "Een nieuwe kassa alleen al is duur. En dan heb ik het nog niet over de inhoud, de flessen sterke drank en de schade aan de deur", zucht Cedric. "Het is een heel naar gevoel dat dieven hier 's nachts onze zaak hebben geplunderd en zijn binnendrongen in onze privé". De politie kwam de vaststellingen doen en het labo kwam langs voor een sporenonderzoek. DNA op een achtergelaten sigaret zou wel eens belangrijk kunnen zijn.

Meest zichtbare plaats

Kort daarna sloegen dezelfde inbrekers toe in't Verschil op de Markt. Camera's registreerden hen daar iets voor 4 uur 's nachts. "Hier hebben ze de kassa en de bingo's opengebroken", vertelt uitbater Stefaan Laveyne. "Die worden elke avond leeggemaakt, dus veel buit viel er niet te rapen. Alleen wat kleingeld en een viertal flessen sterke drank. Bij ons is er meer schade aangericht dan er buit is gemaakt." 

Stefaan Laveyne heeft het café al 20 jaar en het is de eerste keer dat hij een inbraak meemaakt: "Ik had nooit gedacht dat dieven nog maar zouden durven proberen om bij ons binnen te raken. Dit is de meest zichtbare en meest centrale plaats van Eernegem, nota bene vlak naast het politiekantoor. Dat wijkkantoor is weliswaar niet bemand 's nachts, maar je moet toch lef hebben." 

De politie is volop bezig met een onderzoek. Mogelijk is er een verband met de eerdere inbraken in Oudenburg en Moere. 

Meest gelezen