AFP

Italiaanse president Mattarella na acht stemrondes herkozen 

Het Italiaanse parlement heeft president Sergio Mattarella herkozen voor een tweede termijn van zeven jaar. De 80-jarige politicus had eerder laten weten dat hij liever wilde stoppen, maar het parlement werd het maar niet eens over zijn opvolger en vroegen aan Mattarella om aan te blijven.

De eerste ambtstermijn van Mattarella loopt normaal gezien op 3 februari af. De kranige tachtiger had al aangegeven dat hij het liever bij één termijn zou houden, maar blijft nu toch op post. De meerderheidspartijen hebben hem gesmeekt om te blijven, omdat het parlement het niet eens werd over een opvolger.

1.009 nationale en regionale politici waren er de afgelopen dagen niet in geslaagd om een opvolger te vinden voor Mattarella. Een kandidaat moet minstens 505 stemmen halen om verkozen te worden. Premier Mario Draghi was een tijdlang de gedoodverfde kanshebber, maar de meerderheidspartijen willen hem niet kwijt als premier.

Daarna viel ook de naam van Elisabetta Belloni, het hoofd van de veiligheidsdiensten. Zij had dan de eerste vrouwelijke president van het land kunnen worden, maar de Vijfsterrenbeweging raakte het er niet over eens. De afgelopen dagen viel steeds vaker de naam van Mattarella en kreeg hij ook steeds meer stemmen in het parlement. In de achtste stemronde haalde Mattarella meer dan de benodigde 505 stemmen, wat op luid applaus onthaald werd. 

Meest gelezen