Joni Mitchell volgt Neil Young en haalt muziek van Spotify: "Onverantwoordelijke mensen verspreiden coronaleugens"

De Canadese zangeres en liedjesschrijfster Joni Mitchell (78) haalt haar muziek van Spotify, omdat via de streamingdienst desinformatie over COVID-19 zou verspreid worden. "Onverantwoordelijke mensen verspreiden leugens die mensenlevens kosten", legt Mitchell haar beslissing uit. 

Mitchell volgt daarmee collega Neil Young die Spotify liet kiezen tussen zijn muziek en de populaire podcasts van de Amerikaanse presentator Joe Rogan. Young beschuldigt Rogan er onrechtstreeks van desinformatie over het coronavirus te brengen. Rogan heeft in het verleden wel gezegd dat hij gelooft dat vaccins veilig zijn. Hij beweert dus geen antivaxer te zijn.

Mitchell, bekend van hits als "Big yellow taxi", schrijft op haar website dat ze Young steunt "en de wetenschappelijke en medische gemeenschappen wereldwijd". Mitchell en Young zijn goede vrienden en hebben gemeenschappelijk dat ze in de jaren 50 - net voor er een vaccin kwam - polio overwonnen. Polio is een infectieziekte die een permanente verlamming kan veroorzaken.  

Mitchell vernoemt Rogan niet in haar beweegredenen om Spotify te verlaten. Maar ze verwijst wel naar een door wetenschappers ondertekend document waarin Spotify opgeroepen wordt om een aflevering te schrappen van Rogans podcast.

Spotify laat weten al 20.000 podcasts over corona te hebben verwijderd. Het platform hoopt dat Young terugkeert.  

Meest gelezen