Gezocht: fietshersteller en verkoper doe-het-zelf

Een fietshersteller en een verkoper van sport- en vrijetijdsartikelen zijn voortaan knelpuntberoepen. Dat blijkt uit de VDAB-lijst van beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikte werknemers vinden.

Elk jaar maakt de VDAB een lijst bekend van beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden. De knelpuntberoepenlijst telt nu 207 beroepen op de lijst, 17 meer dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. In 2021 ontving VDAB meer dan 360.000 vacatures, dat zijn er dubbel zoveel als in 2020. Zes op de tien daarvan waren vacatures voor knelpuntberoepen.

Veel nieuwe knelpuntberoepen hebben te maken met de coronacrisis. Het gaat om jobs als fietshersteller, verkoper doe-het-zelf, verkoper van sport- en vrijetijdsartikels en verkoper van bloemen en planten. "De coronacrisis heeft voor een aantal sectoren een echte boost betekend", zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). "Mensen zijn bijvoorbeeld massaal gaan fietsen, mensen hebben ook massaal gewerkt in hun tuin. En daardoor is de fietshersteller en de verkoper doe-het-zelf een knelpuntberoep geworden. Het heeft te maken met de sectoren die geboomd zijn."

Aan de erkenning als knelpuntberoep zijn een aantal voordelen verbonden, legt minister Crevits uit:

Videospeler inladen...

In de top 10 overheersen nog altijd beroepen in de zorg, de bouwsector en de schoonmaak. Ook chef-kok, slager, IT'er en leerkracht lager en secundair onderwijs blijven een vaste waarde in de lijst. Toch haalt het statuut van knelpuntberoep volgens Crevits wel degelijk iets uit. "Als je een opleiding volgt om in een knelpuntberoep aan de slag te gaan, dan worden al jouw kosten terugbetaald. Er wordt ook voorzien in kinderopvang. En dat heeft succes. We hebben bijvoorbeeld heel sterk ingezet op de zorg. Vorig jaar zijn er meer dan 7.000 trajecten geweest. En meer dan 75 procent van de mensen die zo'n knelpuntopleiding hebben gevolgd, vindt een job."

Meest gelezen