Liva Visual Storytelling

Artiesten worden seizoensarbeiders voor groot kunstproject: “Idee ontstaan vanuit fascinatie voor pluk in Borgloon”

Omdat corona de kaas van hun brood roofde, gingen 16 kunstenaars van het collectief Seasonal Neighbours een tijdje aan de slag als seizoensarbeiders. De ervaringen die de artiesten opdeden op verschillende plekken in Europa vormden de basis voor maandelijkse uitwisselingen over gerelateerde onderwerpen. Het creatieve resultaat van twee jaar onderzoek valt vanaf dit weekend te bewonderen in Z33 in Hasselt. 

Als Borgloonse raakte kunstenaar en architect Ciel Grommen gefascineerd door de aanwezigheid van seizoensarbeiders in haar stad: in de zomer maken arbeiders uit Polen en Bulgarije er maar liefst twintig procent van de populatie uit. “Samen met Maximiliaan Royakkers, een architect afkomstig uit Hasselt, deed ik al eerder onderzoek naar seizoensgebonden migratie in Europa”, vertelt Grommen. “Toen de coronacrisis lelijk begon huis te houden besloten we dit thema verder te onderzoeken en lanceerden we een oproep naar kunstenaars in heel Europa die hier een kans in zagen. We gingen tijdelijk als seizoensarbeider aan de slag en gebruikten deze persoonlijke ervaring als startpunt voor artistieke projecten.”

Liva Visual Storytelling

Our invisible hands

“Elk jaar komen miljoenen seizoensarbeiders uit Zuid- en Oost-Europa naar het westen om te werken op velden en in serres”, vervolgt Grommen. “De tentoonstelling "Our Invisible Hands’" toont de impact van die tijdelijke arbeid in de landbouwsector en het perspectief van de werkende mens in het rurale landschap. Vanuit de concrete realiteit gingen onze schrijvers, architecten, filmmakers en andere kunstenaars aan de slag met thema’s als rituelen, grenzen, communicatie, identiteit, thuiskomen en de relatie tussen mens en plant.”

De tentoonstelling toont de impact van die tijdelijke arbeid in de landbouwsector en het perspectief van de werkende mens in het rurale landschap

Ciel Grommen, kunstenaar en architect

De realisaties van het collectief zijn erg uiteenlopend. “Pia Jacques de Dixmude werkte bijvoorbeeld een fantastisch project uit over de oer-Belgische groente witloof en Anastasia Eggers ging aan de slag met haar fascinatie voor oude oogfeesten. Wat deze kunstwerken inhouden, en wat er nog meer te zien is, ontdek je tot 17 april in Z33 in Hasselt", besluit Grommen. 

Liva Visual Storytelling

Meest gelezen