AFP or licensors

Opnieuw (lichte) stijging op intensieve: "Te verwachten als je zo gigantisch veel besmettingen in samenleving hebt"

Voor het eerst in enkele weken tijd stijgt het aantal covidpatiënten op intensieve zorg in onze ziekenhuizen opnieuw. Twee procent is evenwel een lichte stijging en die was ook te verwachten.

Elke dag worden nu meer dan 50.000 besmettingen officieel vastgesteld. En dat is dus nog maar het topje van de ijsberg want veel coronabesmettingen blijven onder de waterlijn. Het is dan ook helemaal niet verrassend dat het aantal coronapatiënten op intensieve zorg lichtjes stijgt, zegt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven.

"We mogen niet vergeten dat er een gigantische golf van besmettingen in de samenleving is. Zelfs met een omikronvariant die relatief minder ernstig ziek maakt, hadden we verwacht dat we op een bepaald moment een stijging zouden zien op intensieve verzorging. En die is er nu inderdaad", aldus dokter Meyfroidt. "Het omgekeerde had moeten verbazen."

"Op onze afdeling in het ziekenhuis zien we twee soorten patiënten. Ofwel zijn het mensen die iets anders hebben, een hersentrauma bijvoorbeeld, en die dan bij screening met corona besmet blijken. Zij worden ook op de covidafdeling gelegd wegens de nood aan isolatie." In die zin gaat het dus om "toevallige" coronapatiënten.

Het omgekeerde zou verbazen

"Maar er zijn ook wat andere kwetsbare patiënten bij die in het ziekenhuis belanden door covid. Bij ons zijn dat vaak mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan in de voorgeschiedenis en die medicatie nemen waardoor hun afweer minder goed is", legt Meyfroidt uit.

Diensthoofd intensieve zorg Philippe Jorens van het UZ in Antwerpen ziet een gelijkaardig beeld. "We hebben inderdaad zwakkere mensen die nog door covid op intensieve zorg belanden. Maar er zijn ook de "toevallige" patiënten die met een andere ernstige aandoening binnenkomen en blijken besmet te zijn. Ook zij moeten dan in isolatie", aldus dokter Jorens. "En door de enorme viruscirculatie in de samenleving zal dat nog toenemen", denkt Jorens.

Moeten we ons zorgen maken?

Of we ons nu ongerust moeten maken dat deze trend zich zal voortzetten, weet professor Geert Meyfroidt niet te zeggen. Maar in andere landen die al wat langer te maken hebben met de omikrongolf (zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk) zien we dat het aantal patiënten op intensieve zorg wel meevalt, geeft hij aan.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) zijn de verwachtingen met de omikronvariant geruststellender dan bij de vorige varianten. "Het lijkt erop dat nu ongeveer 10 procent van de mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen uiteindelijk op intensieve belanden. In het voorjaar van 2021 met de alfavariant was dat 30 procent. Bovendien lijkt het aantal bevestigde gevallen - de brandstof voor ziekenhuisopnames - niet meer fel door te stijgen.

"Als we ons in de huidige omstandigheden aan de maatregelen van de barometer houden en voorzichtig blijven tot aan de volgende drempel, gaan de cijfers dalen", verwacht professor Molenberghs. "Al wil dat niet zeggen dat de cijfers voor intensieve zorg dan ook plots gaan stilvallen."

Dokter Philippe Jorens merkt daarbij op dat het covidziekte-gewijs mogelijk inderdaad wel zal meevallen. "Maar omdat de patiënten bij wie corona toevallig is ontdekt ook in isolatie moeten, dreigt wel een logistiek probleem. Zo'n opname is namelijk arbeidsintensiever en dat op een moment dat ook veel personeel uitvalt door corona of quarantaine."

Een vijfde van de patiënten jonger dan twaalf

Een opvallend cijfer uit de krant Le Soir dan: een vijfde van de ziekenhuispatiënten met corona is een kind jonger dan twaalf. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano bevestigt dat het om 22,8 procent van de gevallen gaat.

"Meestal worden zij uit voorzorg opgenomen, bij hoge koorts. Dan worden ze even gemonitord, na enkele dagen kunnen ze weer naar huis. Het gaat zelden om ernstige complicaties", verklaart Van Gucht. "Dit weerspiegelt de hoge viruscirculatie in de maatschappij en bij kinderen. Kinderen zijn meestal ook niet gevaccineerd." 

Meest gelezen