Deze impressie van de provincie Antwerpen toont hoe het landschap er binnen enkele jaren mogelijk kan uitzien.
THV via T-Albert

Nieuwe Hoogmolenbrug over Albertkanaal krijgt ecostrook: "Handig voor egels, salamanders en kikkers" 

Op de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal, die Schoten en Wijnegem verbindt, komt een ecostrook. Het gaat om een soort "rijstrook" van zo'n 2,5 meter breed naast de stroken voor auto's en fietsers, met gras, struiken en hoopjes keien om dieren te laten oversteken. De brug moet zo ook voor dieren een verbinding vormen tussen de verschillende natuurgebieden van Schoten en Deurne. 

Naast fietsers en auto's kunnen binnenkort ook dieren het Albertkanaal oversteken tussen Schoten en Wijnegem. De nieuwe Hoogmolenbrug, die zo'n twee weken geleden werd geplaatst, krijgt binnenkort een ecostrook. Het zal de eerste keer zijn dat een brug over het Albertkanaal ook ruimte voorziet om dieren te laten oversteken. 

"Zo'n ecostrook is vooral belangrijk voor kleine dieren", reageert Jorg Lambrecht van Natuurpunt. "We weten al dat snelwegen absolute barrières zijn voor dieren, maar een breed kanaal is dat eigenlijk ook. Dat is een heel diep wateroppervlak met steile oevers. Voor veel kleine dieren zoals egels, salamanders, kikkers en padden kan dit een oplossing zijn om over te steken en om verschillende populaties met elkaar te verbinden." 

Het Albertkanaal is een absolute barrière voor dieren. Dit kan voor kleine dieren een goede oplossing zijn.

Jorg Lambrecht, Natuurpunt

Voor grote dieren, zoals een ree, vos of wolf, zal de brug minder geschikt zijn. "Ik schat dat de beperkte breedte van zo'n 2,5 meter in combinatie met de grote lengte van de brug het niet evident zal maken voor bijvoorbeeld reeën om er over te steken. Het zal voor hen een te groot tunnel-effect geven", zegt Lambrecht. "Het zou beter zijn om ook uitstapplaatsen voor die dieren te voorzien in het kanaal, zodat zij gemakkelijk weer op de oever kunnen geraken als ze in het water vallen. Kijk maar naar de wolf die onlangs in Limburg is verdronken." 

Belang van beschutting

De Vlaamse Waterweg zal de ecostrook aanleggen met gras, struiken en hoopjes keien. Aan weerszijden van de brug komen ook waterpoelen en nog extra groen. Voor de dieren is het vooral belangrijk dat de strook voldoende beschut is. "Er moet voldoende schuilplaats zijn in de vorm van takkenhopen bijvoorbeeld. Zolang het een kaal terrein is, gaan dieren er niet oversteken. Als het ingericht wordt, zal er dus eerst wat tijd overheen moeten gaan", zegt Lambrecht. 

De ecostrook maakt deel uit van Groen Kruis, het gebiedsprogramma van de provincie Antwerpen dat groene verbindingen creëert voor mens en dier. De ecostrook zal vanaf eind oktober aangelegd worden. Voor het verkeer gaat de Hoogmolenbrug in juni open. 

De ecostrook maakt mee deel uit van Groen Kruis, het provinciale gebiedsprogramma dat in het noordoosten van Antwerpen groene verbindingen creëert voor mens en dier. Met het park van Schoten aan de noordzijde en Bremweide en Ertbrugge aan de zuidzijde, vormt de Hoogmolenbrug de basis voor een verbinding tussen drie belangrijke groengebieden in de regio.

Foto: De Vlaamse Waterweg
De Hoogmolenbrug toen ze onlangs aangelegd werd.
Foto: De Vlaamse Waterweg

Meest gelezen