STG / Reporters

Speciale taskforce in Gent om seksuele intimidatie aan te pakken na rapport Plan International

Het stadsbestuur van Gent gaat extra maatregelen nemen tegen seksuele intimidatie op straat, op het openbaar vervoer en in het uitgaansleven. Dat gebeurt naar aanleiding van een bevraging van Plan International België. De organisatie verzamelde ruim 1.000 getuigenissen van Gentse jongeren over grensoverschrijdend gedrag.

Net zoals eerder in Antwerpen, Brussel en Charleroi organiseerde Plan International ook in Gent een bevraging over seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Ruim 1.000 mensen, vooral jongeren, reageerden en getuigden.

De 15-jarige Ayame uit Gent werkte samen met andere jongeren aan een rapport om seksuele intimidatie in de Gentse straten aan te pakken. "Ik ken jongeren die nu al in therapie moeten":

Videospeler inladen...

"Seksuele intimidatie heeft een ernstige impact", stelt Jorn Vennekens van Plan International. "Vier op de tien mensen die op het platform een getuigenis plaatsten, gaven aan dat het incident een fundamentele invloed had op hun bewegingsvrijheid." 

Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie komt volgens Plan International ook altijd en overal voor. "Het is niet verbonden aan plaatsen maar eerder aan activiteiten, zoals wandelen op straat maar ook tijdens het uitgaan of het nemen van het openbaar vervoer. En er zijn meldingen van intimidatie 's avonds en 's nachts maar ook op de middag."  

"Uit de bevraging blijkt dat meer dan 56 procent van de gemelde incidenten op straat gebeurde, 11 procent op het openbaar vervoer en 9 procent in een bar, restaurant of concertgebouw. Meer dan 12 procent van de incidenten gebeurde op weg naar school."

Het stadsbestuur van Gent heeft nu een speciale taskforce opgericht om de seksuele intimidatie in de stad aan te pakken. Daarbij zal ook met de jongeren en Plan International samengewerkt worden. "Bijvoorbeeld met betrekking tot omstaanders. Uit onze bevraging blijkt namelijk dat die onvoldoende vaak tussen komen. Met het aanbieden van trainingen, kunnen we bijvoorbeeld duidelijk maken hoe te reageren als je getuige bent van seksuele intimidatie." 

Meest gelezen