Jonas Roosens

"Nederlanders hebben de solden gered": tot 30 procent meer omzet voor Antwerpse winkeliers

Volgens de Antwerpse winkeliers hebben de vele Nederlandse klanten de wintersolden gered. Bij het begin van de soldenperiode vreesden de handelaars nog voor een daling in hun omzet, maar nu blijkt dat er tot 30 procent meer omzet is gedraaid tegenover vorig jaar. "Zelfs toen de winkels in Nederland weer opengingen, bleven de mensen massaal naar hier komen", zegt Nico Volckeryck van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen in Antwerpen. 

Morgen lopen de wintersolden op een einde en een terugblik op de voorbije periode blijkt positiever dan eerst verwacht. Zo spreekt de Mode Unie van een grotere verkoop in de steden en gemeenten die dichtbij de Nederlandse grens liggen. Uit een enquête blijkt dat er daar gemiddeld 10 procent meer omzet gedraaid is tegenover vorig jaar. In de stad Antwerpen ligt dat cijfer zelfs nog hoger. Dat zegt Nico Volckeryck van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. 

In de kerstperiode vreesden we net een daling in onze omzet, maar nu zitten we weer aan het potentieel van voor de pandemie

Nico Volckeryck, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen in Antwerpen

"We kunnen spreken van 20 tot 30 procent meer omzet, terwijl we in de kerstperiode net een daling in de omzet vreesden. Dat is op zich dus veel beter in vergelijking met vorig jaar, maar toen was het ook wel een rotjaar met nog strenge coronamaatregelen. Nu zitten we weer aan het potentieel van voor de pandemie, dus is dit eigenlijk een normalisering. We kunnen alleszins zeker stellen dat de Nederlanders onze solden gered hebben", aldus Volckeryck.

De overrompeling van Nederlanders, waar Antwerpen tijdens de eindejaarsperiode mee te maken kreeg, heeft de lokale economie duidelijk een boost gegeven. In het buurland waren de horeca en winkels namelijk een lange tijd gesloten. Maar zelfs toen de winkels er weer opengingen, bleven de handelaars profiteren van Nederlandse klanten. "In het begin van de solden was het even afwachten, maar het werd hier eigenlijk pas rustiger toen de horeca in Nederland ook weer openging", zegt Volckeryck. 

Onbetaalbare reclame

Ook nu merken de winkeliers nog meer Nederlandse klanten op dan anders. "De Nederlandse invasie, zoals je het wel kan noemen, is onbetaalbare reclame geweest. Mensen die hier nog niet zijn geweest, willen weten waarom iedereen een tijd geleden naar ons is gevlucht. Het zal nu de grote kunst zijn om Nederlanders te blijven aantrekken", besluit Volckeryck. 

Meest gelezen