Alternatief voor Peer Stoet in Herenthout: 600 carnavalisten welkom op gemeenteschool voor zittende editie 

In Herenthout heeft Peer Stoet beslist om een alternatief evenement voor de carnavalsstoet te organiseren, nadat het de twee optochten tijdens de krokusvakantie moest annuleren door corona. De oudste carnavalsstoet van ons land zal een afgesloten en zittende editie worden aan tafels met 6 mensen, afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. Maximaal 600 carnavalisten kunnen zich daarvoor inschrijven.

Begin deze maand raakte nog bekend dat de oudste carnavalsstoet in ons land ook dit jaar niet zou kunnen doorgaan door corona. Door de omikronvariant kan de organisatie namelijk niet garanderen dat het zo'n grote stoet veilig kan houden. Nu heeft de organisatie in samenspraak met de gemeente en de politie wel beslist dat er een alternatief komt op de eerste zondag van de krokusvakantie. 

We kunnen de 600 deelnemers ontvangen op de speelplaats van de gemeenteschool voor een gezellig samenzijn met carnavalsmuziek

Gunter Nevelsteen, voorzitter Peer Stoet

"We kunnen alle 600 mensen die zich al hadden ingeschreven voor de carnavalsstoet ontvangen op de speelplaats van de gemeentelijke school Klim-op voor een gezellig samenzijn. We verwachten dat zo'n 400 mensen daarop zullen ingaan", zegt voorzitter Gunter Nevelsteen van Peer Stoet. "Alles zal afhangen van de maatregelen die dan van toepassing zijn, maar momenteel gaat het om tafels per 6 personen. We gaan ook een discobar en wat carnavalsmuziek voorzien." Er zal daarbij een afgesloten in- en uitgang voorzien worden om te controleren wie toegang heeft tot de school.

Ook voor de horeca, die normaal erg profiteert van de carnavalsstoet, is een tegemoetkoming voorzien. Zij zullen de deelnemers na afloop van het evenement niet meer moeten controleren op een Covidsafe ticket. "De deelnemers krijgen allemaal een bandje aan en worden bij ons al gescand. Zo kunnen ze zich 's avonds vrij in de cafés begeven. Als het goed weer is komen er ook nog afspraken om buiten grotere terrassen te plaatsen om de carnavalisten daar toe te laten", zegt Nevelsteen. 

Toch een korte rondgang?

Eventueel zal er ook een korte rondgang doorgaan waarbij de carnavalisten zo'n 3 kilometer van het normale parcours kunnen bewandelen. "Maar het is absoluut niet de bedoeling dat daarbij publiek aanwezig is, alleen de mensen die zich hebben ingeschreven. Er zou dan ook politiebegeleiding zijn aan het begin en einde van de optocht. Maar of dat kan doorgaan, wordt deze week nog beslist", besluit Nevelsteen. 

Meest gelezen