Videospeler inladen...

Wachten op duidelijkheid over de boosterprik voor jongeren: "Het gaat niet enkel over op reis gaan"

Morgennamiddag is er mogelijk meer duidelijkheid over de eventuele goedkeuring voor de boosterprik voor jongeren. In afwachting dreigen heel wat plannen voor de krokusvakantie in het gedrang te komen. Alexandra Fleischer uit Edegem bij Antwerpen bijvoorbeeld wil graag met haar gezin haar ouders en zus in Israël bezoeken, maar zonder booster mag haar tienerdochter het land niet binnen. "Er wordt niet genoeg rekening gehouden met ons."

Veel jongeren van 12 tot 18 jaar hebben zich laten vaccineren. De vaccinatiegraad voor jongeren van 12 tot 15 jaar in Vlaanderen bedraagt momenteel 86 procent. Voor 16- en 17-jarigen is dat zelfs meer dan 90 procent. Verschillende landen vragen intussen voor die leeftijdsgroep naast de gewone vaccinatie ook al een boosterprik.

Momenteel kan die groep nog geen booster krijgen in ons land. De Hoge Gezondheidsraad wacht op een advies van het Europees geneesmiddelenbureau (EMA), want voorlopig is er volgens hen onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een boosterprik zinvol is voor jongeren.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) liet wel al verstaan dat hij die prik eventueel wel wil aanbieden, maar nog niet aanbevelen zolang de goedkeuring er nog niet is. Volgens onze informatie komt de Taskforce Vaccinatie alvast morgenmiddag samen over de kwestie. Mogelijk volgt er dan meer nieuws.

Onduidelijkheid over de krokusvakantie

In afwachting blijft er grote onzekerheid voor de krokusvakantie. Zo komen skivakanties in het gedrang, omdat klassieke bestemmingen als Oostenrijk zo’n boosterprik vragen. Vervelend voor wie van wintersport houdt, maar voor andere gezinnen leidt het uitstel tot nog moeilijkere keuzes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het gezin van Alexandra Fleischer. Haar ouders en zus wonen in Israël.

"Om Israël binnen te mogen moeten we volledig gevaccineerd zijn, mét boosterprik voor mijn (tiener)dochter", legt ze uit in "De ochtend" op Radio 1. "Anders moeten we 10 dagen in quarantaine. En in tegenstelling tot hier in België wordt dat wel gecontroleerd. Moesten we die regels niet naleven krijgen we een boete van 2.500 euro." Ze moet dus kiezen tussen haar familie niet bezoeken of een deel van haar gezin niet meenemen.

Vorige zomer konden we ook niet vertrekken, omdat mijn jongste toen nog niet gevaccineerd was

Alexandra Fleischer

Het is voor Fleischer niet de eerste keer dat de vaccinaties roet in het eten gooien bij hun familiebezoek. Dit jaar is het de booster van haar tienerdochter. "Vorige zomer konden we ook niet vertrekken omdat mijn jongste toen nog niet gevaccineerd was", legt ze uit. Haar jongste kind is 8 jaar oud en vorige zomer werden kinderen van die leeftijd bij ons nog niet geprikt.

"Ik heb mijn grootouders in september nog gezien voor de feestdagen (red. Joods Nieuwjaar), maar daarvoor was het geleden van voor de coronaperiode, wat best lastig en emotioneel is", zegt Odyssée Haberkorn, de 17-jarige dochter van Fleischer. "Het gaat niet enkel over op reis gaan of over onze familie te zien, maar ook over je veilig voelen. Ik ben blij dat ik al twee keer gevaccineerd ben. Beter dan geen enkele keer."

Het gaat niet enkel over op reis gaan of over onze familie te zien, maar ook over je veilig voelen.

Odyssée Haberkorn

Als er dus geen beslissing komt voor een boosterprik voor jongeren, dreigt het familiebezoek opnieuw in het water te vallen. "Mijn ouders zijn al wat ouder en voor hen is reizen niet meer zo evident", zegt Fleischer nog. "Spijtig genoeg wordt er niet genoeg rekening gehouden met ons."

Ze vreest nu dat sommige jongeren zich dan maar bewust zullen laten besmetten met het virus om een herstelcertificaat te krijgen om toch op vakantie te kunnen vertrekken. "Daar heb ik nu schrik voor."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het zou voor haar gemakkelijker zijn mocht de vaccinatiestrategie worden afgestemd op gezinsniveau. "De ene wordt pas maanden na de andere gevaccineerd, waardoor we nooit kunnen vertrekken", zegt ze ietwat gefrustreerd. "Als je als gezin samen kiest om gevaccineerd te worden, zou het makkelijker zijn mocht iedereen tegelijk aan de beurt komen."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen