Brusselse oud-burgemeester Freddy Thielemans (PS) is overleden: "Vandaag weent de hoofdstad"

De Brusselse oud-burgemeester Freddy Thielemans is overleden. Dat heeft huidig burgemeester Philippe Close bekendgemaakt. Thielemans was 77 jaar oud. De Franstalige socialist was van 2001 tot 2013 burgemeester.

Naar aanleiding van het overlijden van Thielemans, opent het stadsbestuur vanaf 10 uur maandagochtend een rouwregister op het stadhuis van Brussel. Daar zal op donderdag en vrijdag van 14 uur tot 19 uur de bevolking ook nog laatste keer afscheid kunnen nemen. De uitvaart is op 5 februari gepland om 11 uur in het crematorium van Brussel, in de Stillelaan in Ukkel.

Freddy Thielemans maakte vooral naam in de lokale politiek. In 1983 werd hij kabinetschef van de toenmalige Brusselse burgemeester Hervé Brouhon (PS). Van 1989 tot 1994 was hij schepen en in 1994 was hij ook enkele maanden burgemeester nadat de controversiële Michel Demaret (PSC) tot ontslag was gedwongen wegens een reeks ongelukkige en bedenkelijke uitspraken.

Tussen 1995 en 1999 was Thielemans lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en in 1999 raakte hij verkozen als Europees Parlementslid. In 2001 keerde hij terug naar de hoofdstad om er opnieuw burgemeester te worden.

PS'er Thielemans was vlot tweetalig en was als Brusselaar ook een fiere "Buumdroeger". De "Buumdroegers" zijn bekend van de jaarlijkse Meyboomplanting, in augustus. De legende van de Meyboom gaat terug tot 1213, toen Brussel een overwinning behaalde op Leuven na een dispuut over een biertaks. De Brusselaars vierden hun overwinning met het planten van een vreugdeboom.

In zekere zin stond Thielemans symbool voor laks beleid. In 2010 ontstond er opschudding over een ongelukkige uitspraak, toen hij het beschieten van politieagenten "een ernstig fait divers" noemde. Onder meer toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom was niet blij daarover.

Freddy Thielemans verdedigt zijn uitspraken in "Terzake", in 2010.

Videospeler inladen...

Eind 2013 kondigde Thielemans aan dat hij zijn ambt zou neerleggen. Hij gaf de fakkel door aan partijgenoot Yvan Mayeur.

Freddy Thielemans kondigt zijn afscheid aan in 2013.

Videospeler inladen...

Het was een echte Brusselaar die heel dicht bij de mensen stond

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-Vooruit)

"Het is met heel veel emotie en droefheid, dat de familie van Freddy Thielemans me gevraagd heeft om zijn overlijden mee te delen", twittert Philippe Close. Volgens Close was de gezondheid van Thielemans er fel op achteruit gegaan na een ongeval thuis, vijf jaar geleden.

In 2016 kwam Thielemans ongelukkig ten val bij hem thuis. Hij miste een trede van een trap en viel. Hij kwam op zijn hoofd terecht, wat leidde tot een hersenbloeding.

In het UZ Brussel werd Thielemans toen even in een kunstmatig coma gebracht.

"Vandaag weent Brussel", twittert Philippe Close nog.

"Het was een echte Brusselaar die heel dicht bij de mensen stond", reageert Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-Vooruit). "Een echte volksfiguur, maar tegelijkertijd ook een zeer slimme en intellectuele man die heel goed belezen was, die veel dingen wist. Een echte sloeber ook, een levensgenieter, iemand met een heel warme persoonlijkheid."

Freddy Thielemans als "Buumdroeger" in 2005.

Videospeler inladen...

Meest gelezen