AFP or licensors

Christiane Taubira wint linkse "voorverkiezingen"' in Frankrijk

In Frankrijk heeft de voormalige minister Christiane Taubira zoals verwacht de Primaire Populaire gewonnen, een vierdaagse online bevraging om een eenheidskandidaat van links te vinden in de komende presidentsverkiezingen. Maar de belangrijkste andere kandidaten weigeren de legitimiteit te erkennen van dit burgerinitiatief.

Sinds de neergang van de Franse socialistische PS, is de linkerzijde in Frankrijk hopeloos verdeeld in verschillende partijen, die allemaal een eigen presidentskandidaat hebben. Het gevolg daarvan is dat die kandidaten de eerste ronde van de presidentsverkiezingen niet overleven en dus geen enkele kans maken om het in een tweede ronde op te nemen tegen de kandidaten van de grote partijen. 

Om dat scenario te vermijden werd er dit jaar een "voorverkiezing" georganiseerd om een eenheidskandidaat voor links aan te duiden. Ondanks het feit dat bijna 400.000 mensen deelnamen aan de bevraging, werd het burgerinitiatief geen succes, omdat de belangrijkste kandidaten de legitimiteit van de verkiezing niet erkennen en er dus niet aan denken de eigen kandidatuur op te geven. 

Wie deelnam stemde niet rechtstreeks op een kandidaat, maar gaf een score van "onvoldoende" tot "heel goed". Taubira kreeg het etiket "heel goed". Daarna volgden in dalende appreciatie ecologist Yannick Jadot, de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon, europarlementslid  Pierre Larrouturou en de socialistische burgemeester van Parijs Anne Hidalgo.

In een toespraak voor haar aanhang zei Taubira dat ze gaat proberen om een links front op te bouwen, maar de kans dat dat zou lukken is zo goed als onbestaande. De belangrijkste kandidaten, Anne Hidalgo, Yannick Jadot en Jean-Luc Mélenchon hebben al gezegd dat ze hun campagnes voortzetten. De drie distantieerden zich van de Primaire Populaire.

Meest gelezen