Een Oekraiënse soldaat oefent aan de grens met een antitankwapen van de nieuwe generatie.
AFP or licensors

Wat is plan van "meestertacticus" Poetin in Oekraïne? "Enige logica is dat er geen logica bestaat in Poetins hoofd" 

Oekraïne houdt wel degelijk rekening met een Russische invasie, maar zeker ook met de optie dat er niks gebeurt, omdat de Russische president Poetin heel onvoorspelbaar is. "Sinds de invasie van de Krim, voor ons een heel grote verrassing, is dat zo", zegt de hoogste Oekraiënse vertegenwoordiger in België Yehor Pyvovarov in "De zevende dag". Volgens hem is Rusland er vooral op uit om Oekraïne en zijn economie te beschadigen en te destabiliseren door cyberaanvallen en desinformatie.

De Russische dreiging aan de grens met Oekraïne blijft. Volgens Pyvoravov heeft het Kremlin er ongeveer 130.000 troepen samengebracht, een bevestiging van aantallen die eerder al circuleerden. 

Op de vraag of hij nu denkt dat Rusland effectief een militaire invasie gaat opzetten, antwoordt hij laconiek: "De enige logica van (de Russische president Vladimir) Poetin is het ontbreken van elke vorm van logica. We geloven geen enkel woord meer van wat Rusland zegt sinds de annexatie van de Krim in 2014. Dat was toen ook nooit verwacht, terwijl het onze ergste nachtmerrie was. We moeten dus voorbereid zijn op alles."  

Bekijk hier het volledige gesprek met de hoogste vertegenwoodiger van Oekraïne in België

Videospeler inladen...

Maar reden tot paniek is er dus zeker niet, zegt Pyvoravov. Hij treedt zijn president Volodymyr Zelensky bij, die eerder de Russische troepenopbouw relativeerde en zijn landgenoten zei zich niet te veel zorgen te maken. Het is de Russen veeleer te doen om destabilisatie, zegt Pyvoravov. 

"Wat hij (de president) wil zeggen is dat je kunt rekenen op onze bewapende troepen. Panikeer niet. We leven al acht jaar in stress. Rusland stuurt heel wat destabiliserende signalen uit, zoals economische cyberaanvallen. Wat ze willen doen is ons investeringsklimaat en onze economie beschadigen."

Want een democratisch en succesvol Oekraïne is een doorn in het oog van Poetin, die de oude Sovjetunie opnieuw wil opbouwen, zegt de vertegenwoordiger nog: "Enerzijds maakt Oekraïne deel uit van zijn plan voor een Sovjetunie 2.0. Anderzijds is een succesvol Oekraïne als een graat in de keel voor Poetin." 

Een succesvol en democratisch Oekraïne is als een graat in de keel van Poetin

Yehor Pyvoravov, vertegenwoordiger Oekraïne in België

"NAVO gaat niet meevechten met Oekraïne"

Intussen blijft de dreiging dus hangen. Vanmorgen liet NAVO-baas Jens Stoltenberg nog weten dat bij een Russische invasie zijn westerse militaire bondgenootschap niet actief zal meevechten met Oekraïne. "Wij hebben geen plannen om dan mee te vechten. We focussen op het geven van steun."

Pyvoravov vindt die houding logisch, want Oekraïne is nu eenmaal geen lid van de NAVO. "We wisten dat we het zelf zouden moeten doen. Maar Rusland zal bij een inval een snel en gepast antwoord krijgen. We staan nu sterker dan in 2014 na de revolutie." Intussen blijft hij geloven dat Oekraïne ooit NAVO-lid zal worden. "Ik ben er redelijk zeker van. Het is een kwestie van tijd."  

"Altijd twijfels gehad bij Russische invasie"

Rusland-kenner Jan Balliauw sust in "De zevende dag". "Ik heb altijd mijn vragen gehad bij een Russische invasie. Het land zou dan de internationale regels overtreden." 

En mochten ze Oekraïne binnenvallen, dan is het niet zo eenvoudig: "Een oorlog duurt langer dan een eerste invasie. Daarna moet je ook het land bezetten. Daar zou Oekraïne het de Russen moeilijk kunnen maken." Balliauw twijfelt of Poetin echt de confrontatie met het Westen wil aangaan. "Er zijn 145 miljoen Russen. Rusland versus het Westen, dat zou zijn zoals België tegenover Frankrijk. Want wij zijn met een miljard." 

Rusland is weer opgestaan uit het stof. En Poetin ziet mogelijkheden nu het Westen aan macht heeft ingeboet

Rusland-kenner Jan Balliauw

Misschien is de troepenopbouw gewoon een zet van "meestertacticus" Poetin, duidt Balliauw. Nu het Westen op vele vlakken aan macht heeft ingeboet de laatste jaren en wat meer verdeeld lijkt - denk bijvoorbeeld aan de opvolging van Merkel in Duitsland en Macron die in Frankrijk voor een herverkiezing staat - wil Poetin dit zo veel mogelijk uitbuiten: "Poetin ziet mogelijkheden. Rusland is weer opgestaan uit het stof. Het is economisch sterker geworden en heeft zijn leger gemoderniseerd. Dit was een goed moment voor hem." 

Hoe we hieruit raken, is dan weer een andere vraag. Ofwel gaat het Westen voor een onderhandelde oplossing - en daar zou nog tijd voor zijn tot de tweede helft van februari - maar dan gaat iemand heel moeilijke toegevingen moeten doen. Ofwel gaat het Westen de confrontatie aan, maar dan mag er best wat meer debat zijn over de gevolgen, zoals het dichtdraaien van de Russische gaskraan, vindt Balliauw.

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen