Coronablog - 1.600 betogers dagen op voor coronabetoging in Brussel, 3 aanhoudingen

In Brussel zijn 1.600 mensen komen opdagen voor een nieuwe coronabetoging. De politie heeft 3 betogers aangehouden. De coronacijfers kennen een keerpunt in deze vijfde golf: de groei van de besmettingscijfers lijkt te vertragen. En werknemers vragen meer tijdelijke werkloosheid aan. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Opnieuw een coronamars in Brussel vandaag: betogers willen dat regering opstapt

Vandaag stapt opnieuw een coronamars door de hoofdstad. De betoging wordt georganiseerd door Belgium United For Freedom en schuift een duidelijke eis naar voren: de afzetting van de regering. De manifestatie is begonnen aan het station Brussel-Noord en eindigt ditmaal - na verschillende chaotische edities - aan het Atomium. 

De organisatie Belgium United For Freedom verklaart dat ze niet tegen de coronamaatregelen zelf is, maar wel tegen de manier waarop die worden doorgevoerd. Ze betreurt dat de regering niet luistert naar het deel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren. Daarom onderneemt ze actie: er werd een petitie opgestart om gehoord te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De regering blijkt niet te willen luisteren naar een deel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren, en niet wil weten van een Covid Safe Ticket

Organisator Sarkis Simonjan

"Bij onze vorige betogingen, van 21 november, 5 december en 19 december, hadden we een duidelijke vraag gesteld om een burgerdebat te krijgen over het Covid Safe Ticket en de verplichte vaccinatie tegen Covid-19", zegt organisator Sarkis Simonjan. 

"Die betogingen, en al onze brieven aan de verschillende ministers en de koning zijn duidelijk in dovemansoren gevallen. De regering blijkt dus niet te willen luisteren naar een deel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren, en niet wil weten van een Covid Safe Ticket."

Ook journalisten kregen een veeg uit de pan. Een spreker riep op om journalisten voor het gerecht te brengen "omdat ze de bevolking hebben voorgelogen en hebben gemanipuleerd".

De organisatie verwachtte opnieuw duizenden deelnemers, maar dat is enigszins tegengevallen: de politie heeft 1.600 betogers geteld. Ze heeft drie betogers aangehouden: twee bij het begin en één op het eind van de manifestatie.

Vorige week zondag trok er ook al een coronamars, de Europese manifestatie voor Vrijheid, doorheen de hoofdstad. Toen waren er 50.000 deelnemers. Aan het eind van de betoging braken er hevige rellen uit.

Videospeler inladen...

Wachten op duidelijkheid over de boosterprik voor jongeren

Morgennamiddag is er mogelijk meer duidelijkheid over de eventuele goedkeuring voor de boosterprik voor jongeren. In afwachting dreigen heel wat plannen voor de krokusvakantie in het gedrang te komen. Alexandra Fleischer uit Edegem bij Antwerpen bijvoorbeeld wil graag met haar gezin haar ouders en zus in Israël bezoeken, maar zonder booster mag haar tienerdochter het land niet binnen. "Er wordt niet genoeg rekening gehouden met ons."

Lees meer:

Na weken stilte opnieuw sfeer langs het veld

Er mocht weer wat meer dit weekend: supporteren bij sportwedstrijden is opnieuw toegelaten. Dat was zo voor de eerste voetbalklasse, maar ook voor lagere reeksen. Die competities in het amateurvoetbal hadden zelfs enkele weken helemaal stilgelegen, omdat spelen zonder publiek geen optie was: de inkomsten van de kantine zijn te belangrijk. We gingen de sfeer proeven in Wetteren.

Videospeler inladen...

Nederland telt recordaantal besmettingen

In Nederland zijn vanmorgen 75.199 positieve coronatests gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Nederlandse Sciensano.

De voorbije week werd in Nederland gemiddeld zo'n 61.500 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 1.154 coronapatiënten, 25 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. ER werden de afgelopen 24 uur 10 patiënten op de afdeling intensieve zorg opgenomen, ongeveer even veel is de afgelopen dagen.

6 procent tijdelijke werkloosheid in december

Eind december zat 6 procent van de Belgische werknemers thuis door tijdelijke werkloosheid. Dat is een verdubbeling in vergelijking met het dal in september 2021 (toen 3,1 procent). Dat heeft HR-dienstverlener Acerta geanalyseerd op basis van de gegevens van 260.000 werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers uit de privésector, waartoe zowel kmo's als grote ondernemingen behoren.

Anders dan in de eerste coronagolven, toen de werkgevers hun personeel noodgedwongen tijdelijk werkloos moesten maken door een gebrek aan werk, zijn het deze keer de werknemers zelf die tijdelijke werkloosheid aanvragen vanwege de sluiting van de school of de quarantaines van hun kroost.

Tussen maart 2020 en december 2021 kreeg bijna een derde (31,9 procent) van de werknemers te maken met werkloosheid als gevolg van corona. Dat percentage daalde tot 3,1 procent afgelopen september, maar is sindsdien geleidelijk gestegen tot 3,3 procent in oktober, 4,9 procent in november en uiteindelijk tot 6 procent in december. 

imago images/Steinach

Opgelet: phishingberichten over Covid Safe Ticket doen de ronde

Er gaan opnieuw phishingberichten rond over het Covid Safe Ticket, waarschuwt de overheid. In die frauduleuze berichten of mails staat een oproep om te betalen voor het CST. Dat certificaat is nochtans gratis.

De berichten zijn bijzonder overtuigend, want ze geven de indruk dat ze van de My e-box komen, de digitale brievenbus van onder meer de overheid. Kritisch blijven is de boodschap, zegt Laurence Mortier van de Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning. Wie verdachte mails of berichten krijgt, kan cybercriminelen melden bij Safe on Web

Groei besmettingscijfers lijkt af te remmen

De coronacijfers blijven stijgen, maar de stijging vertraagt. Er worden nu gemiddeld meer dan 51.000 besmettingen vastgesteld per dag, dat is ruim een kwart meer dan de week ervoor. Dagelijks worden er gemiddeld 362 mensen opgenomen in de ziekenhuizen. In totaal bezetten 3.755 covidpatiënten een ziekenhuisbed.

Alle cijfers op een rij gezet: 

Meest gelezen