Videospeler inladen...

Erik Van Looy op theatertournee: "Ik stoef veel in de show, maar haal mezelf ook naar beneden"

Nu donderdag start de theatervoorstelling van Erik Van Looy over zijn verslaving aan filmsterren. "Ik wilde een filmster zijn, bij hen in de buurt komen of met hen werken. Ik ben altijd heel starstruck", vertelt Van Looy in "De zevende dag". De voorstelling gaat daarnaast over zijn succes als filmregisseur, maar ook de meest gênante momenten uit zijn carrière als filmreporter gaat hij niet uit de weg.

De meeste mensen kennen hem als presentator van "De Slimste Mens ter Wereld", maar Van Looy is al van kinds af begeesterd door films. Zo reisde hij op 14-jarige leeftijd al naar Hollywood met zijn grootouders om bij grote filmsterren aan te bellen. “Ze waren zogezegd nooit thuis, maar hun auto's stonden wel te glimmen op de oprit. Ik weet nog dat ik dacht: “Ooit kom ik terug!""

Ik keek 600 films per jaar
Erik Van Looy

Die passie leidde volgens Van Looy tot een soort verslaving, waar de voorstelling dus over gaat. "Ik keek 600 films per jaar. Als ik 's morgens wakker werd en de zon scheen, deed ik een regendans, want anders moest ik buiten spelen."

De presentator van het populaire tv-programma bleef ook bezig met film in zijn professionele leven. Natuurlijk als regisseur van de bekende Vlaamse films "De zaak Alzheimer" en "Loft", maar ook als filmreporter bij het televisieprogramma 'De laatste show'. Daarin deed hij telkens een luchtig interview met een Hollywoodster, waarbij de vraag hoorde of hij de acteur of actrice in kwestie mocht kussen. "Dat lukte meestal. Behalve bij Cher. Ik zei: “Ma Cher, since I was a little boy I dreamed of kissing you”, en ze antwoordde: “Keep dreaming!""

De wereld zou beter af zijn als mensen meer met zichzelf zouden lachen
Erik Van Looy

Van Looy vertelt dus over zijn successen in de show, maar ook een goede portie zelfrelativering kan volgens hem geen kwaad. "Ik stoef veel over mezelf, maar ik haal mezelf ook naar beneden. Ik vind het belangrijk om met jezelf te lachen en ik denk dat de wereld veel beter af zou zijn als veel meer mensen dat zouden doen." 

Bekijk hieronder het gesprek met Erik Van Looy in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Een uitzondering hierop zijn moppen over "The Loft", de Amerikaanse remake van "Loft" waar Van Looy ook aan meewerkte maar die niet zo succesvol bleek als verwacht. Ook in "De slimste mens ter wereld" mocht niet meer gelachen worden met de film. "Op een bepaald moment begonnen mensen die moppen te geloven en dan kwamen ze zeggen: "Zó slecht was die film toch niet?" Dus ik wou dat niet meer."

Ik ben het gewend van 'De Slimste Mens' om twee afleveringen na elkaar op te nemen

Erik Van Looy

Van Looy heeft geluk met de coronabarometer die vrijdag in werking trad. Theaterzalen mogen sindsdien weer 70% van hun capaciteit vullen. Maar Van Looy wou ook die resterende 30% van het publiek niet teleurstellen. "Daarom ga ik de eerste maand telkens twee keer na elkaar spelen. Ik ben het gewend van "De Slimste Mens" om twee afleveringen na elkaar op te nemen. We zullen zien of er nog iets van mij overblijft na die tournee." De tournee loopt tot eind juni en wordt wegens succes hernomen in 2023.

Meest gelezen