James Arthur Photography

Afwezige leerkrachten in basisonderwijs kunnen al na één dag vervangen worden

Basisscholen zullen nog tot eind maart leraren, die afwezig zijn, al na één dag kunnen vervangen. Nu mag dat pas na minstens tien dagen afwezigheid. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil op die manier de scholen die door corona-uitval van hun leraren in de problemen komen snel aan extra handen helpen.  

Op dit moment kunnen vervangingsopdrachten pas vanaf tien dagen afwezigheid. Maar veel leerkrachten, die uitvallen door een besmetting of door quarantaine, zijn vaak een week afwezig maar geen 10 dagen. De overblijvende leerkrachten volstaan doorgaans niet om de basisschool open te houden. Ondertussen zitten de leerlingen wel een tijdje zonder leerkracht.

Dat probleem wordt nu opgelost doordat afwezige leraren al na één dag kunnen worden vervangen. Het gaat om een tijdelijke mogelijkheid voor scholen die in de problemen komen door een personeelstekort, die bovenop de huidige vervangingsregels in het basisonderwijs komt: "We geven scholen extra middelen en extra mogelijkheden om extra mensen in te zetten", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "Scholen zullen nog altijd vervangers moeten vinden, maar nu krijgen ze in ieder geval de mogelijkheid om sneller te schakelen." Het vinden van vervanging - zeker in deze omikron-golf - is allesbehalve evident. De job van leerkracht lager onderwijs is een knelpuntberoep.

Het nieuwe systeem blijft al zeker tot 31 maart bestaan, om in te kunnen spelen op de omikron-golf.

Meest gelezen