Nederlandse shoppers bezorgen Antwerpen, Hasselt en Gent betere winterkoopjes dan vorig jaar

Door de strenge coronamaatregelen in Nederland, zijn de winterkoopjes in Antwerpen, Hasselt en Gent een pak beter dan vorig jaar. Winkeliers hebben er 10 procent meer verkocht. Dat blijkt uit cijfers van Mode Unie. Veel Nederlanders zijn in ons land komen shoppen door de lockdown in hun eigen land.

Morgen eindigen de winterkoopjes en de handelaars in Antwerpen, Hasselt en Gent blikken alvast tevreden terug. Ze hebben 10 procent meer verkocht dan tijdens de winterkoopjes van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Mode Unie.  

De goeie cijfers hebben de steden vooral aan Nederlandse shoppers te danken. Door de strenge coronamaatregelen in Nederland, kwamen heel wat noorderburen bij ons winkelen. "Vooral grote steden die dicht bij Nederland liggen, zoals Antwerpen en Hasselt, maar zelfs ook Gent, hebben geprofiteerd van de lockdown in Nederland", zegt Isolde Delanghe van Mode Unie. "Heel wat Nederlanders zijn hier komen shoppen. Er is 10 procent meer verkocht in vergelijking met de winterkoopjes van vorig jaar."

Als Nederlandse shoppers hoorden dat het in Antwerpen en Hasselt te druk was, reden ze door naar Gent om te winkelen
Isolde Delanghe (Mode Unie)

Geen Nederlandse shoppers in kleinere steden en ook niet in West-Vlaanderen

Wat opvalt, is dat Nederlandse shoppers alleen naar de grote steden trekken om te winkelen. "In kleinere steden, zoals Aalst en Sint-Niklaas, zien we geen effect van Nederlandse shoppers op de winterkoopjes", vertelt Delanghe. "Nederlanders shoppen vooral in de grote steden die ze kennen, ze nemen niet de afslag naar kleinere steden, omdat ze die niet kennen. Ze trekken in de eerste plaats naar Antwerpen en Hasselt, dichtbij de Nederlandse grens."

"Maar als ze hoorden dat het daar te druk was, reden ze door naar Gent om te winkelen." Daar stopte het dan wel. Nog doorrijden naar Brugge? "Neen, dat bleek te ver", lacht Isolde Delanghe.  "We hebben in Brugge wel wat Nederlandse toeristen gezien, maar een merkbaar aantoonbaar effect op de verkoop in de winkels is er zeker niet." De winkeliers in West-Vlaanderen hebben nu tijdens de winterkoopjes evenveel verkocht als vorige winter. 

Meest gelezen