AFP or licensors

Noord-Korea test na onderbreking van 5 jaar nu ook weer middellangeafstandsraketten

Noord-Korea heeft voor de zevende keer deze maand een rakettest uitgevoerd. Deze keer zou het om een middellangeafstandsraket gaan, die 800 km ver in zee is beland. Nochtans had Noord-Korea zich in 2018 zelf opgelegd om dat soort raketten niet meer te testen, maar aan dat moratorium is blijkbaar een einde gekomen.

Noord-Korea is het aantal rakettesten duidelijk aan het opvoeren. Voor de zevende keer al deze maand werd een raket afgeschoten, deze keer zou het om een middellangeafstandsraket gaan. De raket zou uiteindelijk 800 kilometer ver in zee zijn beland, maar zou volgens Zuid-Korea een mogelijk bereik van 5.000 kilometer hebben.

Het is de eerste keer in 5 jaar dat Noord-Korea zo'n type raket test. De voorbije weken ging het om korteafstandsraketten en kruisraketten. In 2018 legde het regime van Kim Jong-un zichzelf een moratorium op voor middellangeafstandsraketten. In die periode maakten Noord-Korea en de Verenigde Staten, toen onder leiding van president Donald Trump, enkele vage afspraken over raketproeven en het nucleaire wapenarsenaal van Noord-Korea.

Maar aan dat moratorium lijkt Noord-Korea nu een einde te hebben gemaakt. De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben de nieuwe test veroordeeld en roepen Noord-Korea op om de spanningen niet te laten oplopen. Volgens de drie landen gaat de nieuwe test in tegen de VN-resoluties.

Mogelijk voert Noord-Korea het aantal rakettesten op om het Westen onder druk te zetten om nieuwe nucleaire onderhandelingen op te starten. De Verenigde Staten voerden recent ook nieuwe sancties in tegen het Noord-Koreaanse regime.

Meest gelezen