AFP or licensors

Huidige Portugese premier wint vervroegde verkiezingen: "Portugezen kozen voor het vertrouwde"

De socialistische PS van de huidige Portugese premier Antonio Costa heeft de vervroegde verkiezingen gewonnen. De Portugese socialisten lijken 41 procent van de stemmen te halen. De centrumrechtse oppositiepartij PSD haalt 28 procent en wordt zo mogelijk de tweede partij van het land. De radicaalrechtse Chega zou met 7 procent de derde partij kunnen worden

"De Portugezen hebben gekozen voor het vertrouwde", zegt José da Silva, correspondent in Portugal. "De socialisten halen een pak meer dan in de opiniepeilingen voorspeld was. Die voorspelden een nek-aan-nekrace met de PSD, maar die komen nu op een duidelijke tweede plaats. Er werd een lage opkomst verwacht, maar dat is niet gebeurd en is in het voordeel van de socialisten uitgedraaid."

De derde partij wordt de extreemrechtse Chega-partij. "Het ligt in de lijn van andere Europese landen waar extreemrechtse partijen veel stemmen halen", zegt da Silva daarover. Tot nog toe had Chega één zetel in het parlement, met deze verkiezingen neemt dat toe tot 11 zetels.

Bekijk hieronder de reactie van de Socialistische Partij op de uitslag van de vervroegde verkiezingen:

Videospeler inladen...

Vervroegde verkiezingen

Normaal waren er pas in de herfst van 2023 nieuwe verkiezingen in het land, maar president Marcelo Rebelo de Sousa hoopt dat hij met de vervroegde stembusgang de politieke crisis in het land kan ontmijnen. Hij had het parlement ontbonden, nadat de begroting van de minderheidsregering van premier Antonio Costa in november door het parlement was afgewezen.

Die begroting werd toen heel nipt weggestemd. De regering-Costa kon niet langer rekenen op de steun van enkele radicaal-linkse partijen die de regering al sinds 2015 steunden. Die vonden dat de regering de pensioenen, de uitkeringen en de ambtenarenlonen moest optrekken, maar volgens de regering is daar geen financiële ruimte voor. 

Portugal zit momenteel in zwaar economisch weer door de coronacrisis, die onder meer de voor het Zuid-Europese land erg belangrijke toeristische sector zwaar heeft getroffen.

Meest gelezen