Vijftigtal mensen op straat tegen nieuwe gascentrale in Vilvoorde

Gisteren protesteerden meer dan 50 mensen tegen de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde eerder een vergunning voor de centrale. Engie Electrabel wil nu opnieuw een aanvraag indienen. Bart Leeman van Leefbare Noordrand zette direct een protestactie op poten."We zijn tegen een nieuwe, fossiele gascentrale in tijden van klimaatcrisis", zegt hij.

Niet alleen Vilvoordenaars, maar ook bezorgde inwoners van Zemst, Grimbergen en Eppegem wandelen of fietsen mee. "Met de tocht willen we aantonen hoe ver de vervuiling reikt. Dit is niet alleen een probleem voor Vilvoorde, maar voor heel de Noordrand en zelfs Vlaanderen", zegt Leeman. Ike Teuling van Tegengas, een andere burgerbeweging tegen gascentrales, is het daarmee eens. "De gascentrales zijn slecht voor het klimaat en hebben een grote impact op de omgeving. Wij willen een groenere en schonere toekomst."

Te gek voor woorden

"Ik vind het zowel voor de portemonnee als voor het klimaat belangrijk om mee te komen fietsen", zegt een betoger. "Gezien de oplopende gasprijzen en de klimaatcrisis, is een nieuwe gascentrale te gek voor woorden." Ook een bezorgde vader uit Eppegem kwam mee protesteren met zijn dochtertje. "Ons huis ligt recht in het gebied waar de rookwolken vaak zullen hangen", zegt hij. "Dat zou bijvoorbeeld astma kunnen veroorzaken bij kinderen. Ik wil dat onze gemeente een veilige plek blijft om buiten te spelen."

Meest gelezen