Ruzie tussen Eeklo en Maldegem over kerk Balgerhoeke: dossier bij Raad van State

De ruzie tussen Eeklo en Maldegem over de kerk van Balgerhoeke dreigt te escaleren. Het dossier ligt nu al bij de Raad van State. Eeklo wil dat Maldegem mee betaalt voor de restauratie van de kerk.

De kerk van Balgerhoeke ligt op de grens tussen Eeklo en Maldegem, maar wel op het grondgebied van Eeklo. Al jaren ligt wettelijk vast dat Maldegem een deel van de kerkkosten betaalt, omdat ook inwoners van Maldegem daar naar de mis gaan. Maar 2 jaar geleden besliste Maldegem om niet meer te betalen.  En dat leidt tot een conflict met buurgemeente Eeklo.  De kerk moet  dringend gerestaureerd worden en dus eist Eeklo 176.000 euro van Maldegem. Maar Maldegem weigert met centen over de brug te komen en dus ligt het dossier nu bij de Raad van State. 

Schepen Koen Loete (CD&V) van Eeklo : "Maldegem vindt dat ze niet meer moeten betalen voor een kerk die niet op hun grondgebied ligt. Maar een deel van de kerkparochie van Balgerhoeke ligt wel in Maldegem en dus is Maldegem wettelijk verplicht om mee te betalen voor de kerk. Maldegem heeft daarover een procedure gestart bij de gouverneur, maar de gemeente heeft geen gelijk gekregen en daarom is Maldegem naar de Raad van State gestapt. We verwachten eind dit jaar een beslissing." 

Al 10 jaar in slechte staat

Eeklo is wel niet van plan om op de beslissing van de Raad van State te wachten. "De kerk van Balgerhoeke is al 10 jaar in slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. Het regent binnen, waardoor de organist soms letterlijk in de regen zit. En het is ook gevaarlijk, want de insijpelingen kunnen kortsluiting veroorzaken door de elektriciteitsdraden in de buurt."

Maar wie de restauratie uiteindelijk zal betalen, zal later duidelijk moeten worden. 

Meest gelezen