Videospeler inladen...

Presentatrice Evi Hanssen stopte twee jaar geleden met alcohol: "Mijn leven is gemakkelijker geworden"

Dinsdag start de jaarlijkse actie "Tournée minérale" die mensen uitdaagt om een maand geen alcohol te drinken. Evi Hanssen besliste twee jaar geleden ook om een tijd te stoppen met alcohol en ze is sindsdien niet meer terug begonnen. "Sinds ik niet meer drink" is het boek over haar ervaringen. "Nooit gedacht dat ik er zo veel voordeel uit zou halen, mentaal én fysiek", vertelt ze in "De zevende dag" samen met Nico van der Lely van de Nederlandse stichting "Jeugd en alcohol".

"Het was de bedoeling om één jaar niet te drinken en dat effect van alcohol eens eerlijk onder de loep te nemen. Ik had nooit gedacht dat ik na twee jaar nog steeds niet gedronken zou hebben", begint Hanssen. "Ik was een echte Vlaamse gezelligheidsdrinker, maar nu drink ik niet meer omdat ik nooit had gedacht dat ik er zoveel voordeel uit zou halen, mentaal én fysiek."

Probleem is groter in België dan het was in Nederland

Kinderarts Nico van der Lely, stichting "Jeugd en alcohol"

Eén jaar werd dus twee jaar en Hanssen is niet van plan terug aan de alcohol te gaan. Gemakkelijk was die stap niet: "Niemand in mijn omgeving heeft mij gezegd dat het een goed plan was om te stoppen met drinken." Het leven daarentegen vindt ze "gemakkelijker" geworden: "Helpt tegen alle kwaaltjes van tegenwoordig zoals moeilijk slapen, dipjes hebben... ik slaap beter en beweeg nu beter dan vroeger."

Bekijk hier het gesprek met Evi Hanssen en Nico van der Lely in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Kinderarts Nico van der Lely richtte jaren geleden al de stichting "Jeugd en alcohol" op waarmee hij grote successen boekte in Nederland. Hij komt nu naar Antwerpen om er naar Nederlands model een "Polikliniek jeugd en alcohol" op te richten: "De cijfers van mutualiteiten tonen alvast dat het probleem groter is in België dan het was in Nederland." Er is dus werk aan de winkel.

Mythes doorprikt

Mede door de invloed van Van der Lely werd in Nederland de legale leeftijd om alcohol te kopen opgetrokken naar 18 jaar, ook voor bier en wijn. In België ligt de grens voor niet-sterke dranken nog steeds op 16 jaar, maar is dat dé wonderoplossing? "De winst zit erin dat ouders anders gaan nadenken over alcohol. Een minderheid vindt nu nog dat kinderen mogen drinken als ze nog geen 18 zijn."

"De zevende dag" trok naar de Overpoort in Gent met alcoholvrij bier voor de studenten na hun examen:

Videospeler inladen...

Houdt u om te drinken nog vast aan een aantal mythes die alcohol goedpraten? De professor ruimt ze graag voor u uit de weg: 

  • Maximaal 10 eenheden per week? "Dat is al te veel. Wie één glas rode wijn per dag drinkt heeft 12% meer kans op borstkanker, want het gaat niet enkel over de hersenen."
  • Eén glas rode wijn per dag is goed voor je hart? "Van de stof die goed is voor je hart moet je drie liter per dag drinken om effect te hebben en dan ben je al lang dood van de alcohol."

Lekker eten, in fijn gezelschap, in een leuke setting... misschien is dat gewoon genoeg

Evi Hanssen

Volledig stoppen met alcohol is een grote stap, maar stoppen voor een maand kan met Tournée Minérale dus ook al. Schrik voor dat avondje op restaurant zonder goed glas wijn erbij? Als we Evi Hanssen mogen geloven is zelfs dat geen goed excuus: "Als je lekker eten hebt, in fijn gezelschap, in een leuke setting... misschien is dat gewoon genoeg?"

Meest gelezen