Stefan richt tuin in Heusden-Zolder volledig in als vogelparadijsje: “Zelfs appelboom is voor de lijsters”

Vlamingen tellen dit weekend massaal vogels naar aanleiding van het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Genieten van vogels in de tuin is schering en inslag voor Stefan Was uit Heusden-Zolder, die zijn tuin bewust inricht als vogelparadijs. Hij dost zijn stukje groen niet enkel uit met vogelhuisjes en voedersilo’s, maar ook met sappige planten. “De boom met rode appeltjes dient niet om zelf te plukken, maar om lijsters te laten snoepen." 

Niet alleen de vogels, maar ook de kleinkinderen van Stefan, zijn gek op zijn avontuurlijke tuin. “Mijn kleinkinderen pikken mijn vogelkennis stilaan op, ‘kijk opa, een koolmees’, roepen ze dan. De meeste vogels zijn heel schichtig, en vliegen meteen weg als ze schrikken. Een portie geduld is dus wel aangewezen tijdens het vogels spotten.”

Als ik samen met mijn vrouw zit te eten zeg ik haar soms dat ze rustig moet zijn, zodat de vogels ons niet opmerken.
Stefan Was

In verschillende hoeken van Stefans tuin staan voederhuisjes, -tafels en -silo’s. “En er hangen ook nestkastjes, gemaakt door mijn broer.” Het keukenraam, met zicht op allerlei lekkers voor vogels, lijkt wel op een televisiescherm. “Als ik samen met mijn vrouw zit te eten zeg ik haar soms dat ze rustig moet zijn, zodat de vogels ons niet opmerken. Ik heb hen altijd in de gaten en herken ze bijna allemaal. Zo heb ik dit jaar veel groenlingen gehad, die ik intussen al enkele dagen niet meer heb gezien. Verder zitten hier veel kepen, met een oranje borst, die uit het noorden komen overwinteren.”

Appeltjes en bessen

Verder zorgt Stefan ervoor dat zijn tuin zo natuurvriendelijk mogelijk wordt aangeplant. “De boom met rode appeltjes dient niet om zelf te plukken, lijsters snoepen daar graag van. En de kardinaalsmutjes met bessen zijn ook voor de vogels. Spechten zijn dan weer gek op onze valse christusdoorn. De vuilboom trekt met zijn besjes en bloemen zowel vogels als bijen aan.”

Sinds Stefan, die sportleraar is, een cursus natuurgids volgde in Bokrijk ging er een wereld voor hem open. “Ik geniet zoveel van al die vogeltjes. Af en toe doe ik ook een poging om ze te fotograferen. Al moet je er minstens een stuk of twintig maken, om één goed plaatje te scoren."

Stefan maakt zelf foto's van de vogels in zijn tuin.

Meest gelezen