Toelating ingebruikname gasleiding Nord Stream 2 niet meer voor de zomer

Een snelle toelating voor de ingebruikname van de gasleiding Nord Stream 2, die aardgas vanuit Rusland langs de Oostzee naar Duitsland moet brengen, zou niet voor heel binnenkort zijn. Dat heeft de Duitse toezichthouder laten weten.

Volgens de voorzitter van de toezichthouder, Jochem Homann, is er weliswaar al een Duitse dochteronderneming opgericht, hetgeen vereist was voor de certificering, maar zijn er nog geen verdere stappen ondernomen, waardoor de ingebruikname bijna zeker niet meer voor de zomer zal lukken.

"Als je ziet welke onderzoeken er nog nodig zijn, kom je al snel tot de conclusie dat een toelating in de eerste jaarhelft bijna niet meer mogelijk is", zei hij in de Duitse krant Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ). 

Het gastransportbedrijf Gas for Europe, met zetel in Schwerin, zei woensdag nog dat het "zo snel als mogelijk" het certificeringsproces wil voortzetten.

De gasleveringen vanuit Rusland naar West-Europa verlopen momenteel over land, onder meer door Oekraïne. Met Nord Stream 2 wil Rusland dat tussenstation overslaan. De nieuwe gasleiding is al enkele maanden klaar, maar heeft nog de goedkeuring van de Duitse toezichthouder nodig.

Het project Nord Stream 2 is niet onomstreden. Onder meer de Verenigde Staten vrezen dat Duitsland erdoor te zeer afhankelijk  zou worden van Rusland. Als Rusland Oekraïne zou binnenvallen, zou het blokkeren van de gasleiding mogelijk een van de sancties tegen Rusland kunnen zijn. 

Meest gelezen