Amerikaanse ex-president Trump belooft bestormers Capitool gratie mocht hij opnieuw aan de macht komen

De Amerikaanse ex-president Donald Trump blijft de aanval op het Capitool, iets meer dan een jaar geleden, minimaliseren. Op een bijeenkomst in Texas kondigde hij aan dat hij al wie veroordeeld is voor de bestorming gratie zou verlenen mocht hij in 2025 opnieuw president zijn. Hij riep ook op tot "het grootste protest ooit" mochten "radicale en racistische" aanklagers "iets illegaals" doen, versta: hem officieel aanklagen.

De bestorming van het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington D.C., vond plaats op 6 januari 2021. Honderden aanhangers van Trump, toen nog president, trokken het Capitool binnen in een poging om de officiële bevestiging van de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van november 2020 te dwarsbomen.

Sindsdien zijn al meer dan 700 mensen opgepakt en aangeklaagd wegens federale misdrijven die ze die dag begaan zouden hebben, zoals het aanvallen van politieagenten en samenzwering. Sommigen van hen zijn al veroordeeld en er zullen er allicht nog meer volgen.

Maar Trump vindt het allemaal onrechtvaardig. "Die mensen worden zo oneerlijk behandeld", zei hij op een politieke bijeenkomst in Conroe, in de staat Texas. "Als ik opnieuw kandidaat ben en we winnen, dan zullen we de mensen van 6 januari eerlijk behandelen en als gratie nodig is, dan zullen we hen gratie geven", beloofde hij. "Het is een schande wat die onverkozen commissie aan het doen is", klonk het, verwijzend naar de commissie in het Congres die de bestorming van het Capitool onderzoekt.

Bekijk het fragment waarin Trump de bestormers van het Capitool gratie belooft:

Videospeler inladen...

Voor alle duidelijkheid: Trump heeft nog niet bekendgemaakt dat hij eind 2024 opnieuw aan de presidentsverkiezingen wil deelnemen. Tijdens zijn presidentschap (2017-2021) gebruikte Trump wel een aantal keer zijn presidentiële bevoegdheid om de straffen van politieke bondgenoten kwijt te schelden of om te zetten in een lichtere straf. Hij deed dat onder meer bij zijn voormalige topadviseur Steve Bannon, zijn voormalige campagneleider Paul Manafort en zijn voormalige nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Trump zelf kijkt overigens ook nog altijd tegen een heleboel gerechtelijke procedures aan, zoals een onderzoek naar belastingsfraude en een onderzoek naar zijn Trump Organization, die tijdens zijn presidentschap door zijn familie werd geleid. En ook voor de bestorming van het Capitool zou hij mogelijk vervolgd kunnen worden.

Een mogelijke aanklacht tegen hem zou Trump onaanvaardbaar vinden en zou met "het grootste protest ooit" beantwoord moeten worden, vindt de ex-president. "Als deze radicale, wrede en racistische aanklagers iets verkeerds of illegaals doen, dan hoop ik dat we in dit land het grootste protest ooit zullen hebben in Washington D.C., New York, Atlanta en elders, want ons land en onze verkiezingen zijn corrupt."

Wat Poetin en Rusland met Oekraïne doen, zou nooit gebeurd zijn mocht ik nog president zijn, ze zouden het nooit gedurfd hebben

Ex-president Donald Trump

Trump haalde tijdens zijn toespraak ook de spanningen aan de Oekraïens-Russische grens aan en schrok niet terug voor enige grootspraak. "Wat Poetin en Rusland met Oekraïne doen, zou nooit gebeurd zijn mocht ik nog president zijn", klonk het. "Ze zouden er nooit over gedroomd hebben en het nooit gedurfd hebben om dit te doen."

En er volgde een sneer naar de huidige president Biden en zijn regering, die volgens Trump te weinig zouden doen om de vele migranten die naar de VS komen, tegen te houden. "Iedereen in Washington is geobsedeerd door de bescherming van de Oekraïense grens, maar de belangrijkste grens voor ons is de Amerikaanse grens en we doen er niets aan. De eerste plicht van de Amerikaanse president is de Amerikaanse grens beschermen. Voor onze leiders invasies in andere landen bespreken, moeten ze een einde maken aan de invasie in dit land."

Bekijk het fragment waarin Trump zijn mening over de situatie in Oekraïne uit de doeken doet:

Videospeler inladen...

Meest gelezen