David Pintens photography

VB-voorzitter Tom Van Grieken wil af van de coronamaatregelen: "CST, wég ermee"

Als het van Vlaams Belang afhangt, moeten zo veel mogelijk coronamaatregelen op de schop. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij zette voorzitter Tom Van Grieken zich zondag in Antwerpen af tegen het "dwangsocialisme, dat slaafs wordt uitgerold door N-VA". Daar tegenover plaatst hij het "vrijheidsnationalisme".

"We zijn tegenstander van het CST (Covid Safe Ticket, red)", zegt Van Grieken in "De zevende dag". "Het is onwetenschappelijk, het werkt niet tegen het verspreiden van het virus. Men moet dat afschaffen. Het geeft nodeloos polarisatie tussen mensen. CST, wég ermee!"

Geef het volk vrijheid en verantwoordelijkheid

VB-voorzitter Tom Van Grieken

Kop van Jut tijdens de toespraak van Van Grieken waren Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en de N-VA voor hun aanpak van de coronacrisis en het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST). "Misschien moet iemand eens aan de heer Rousseau duidelijk maken dat zijn Vivaldiregering ons niet moet belonen met iets wat we eigenlijk al allemaal zonder enige discussie zouden moeten hebben: onze vrijheid", aldus Van Grieken.

Van Grieken verwijt de N-VA een "dubbele rol" te spelen. De partij zegt van het CST af te willen, maar Van Grieken verwijt de partij dat ze enkele dagen geleden in het Vlaams parlement voor de verlenging ervan heeft gestemd. Bovendien vindt hij het onaanvaardbaar dat de partij mee een onderscheid heeft ingevoerd tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde leerlingen bij de quarantainemaatregelen in het onderwijs.

"Neem een voorbeeld aan het Verenigd Koninkrijk, aan Denemarken en aan Ierland. Schaf zo veel mogelijk coronaregels af", vindt Van Grieken. "Geen beleid meer van socialistische beperkingen, maar van gezond verstand. Kwetsbaren beschermen door vrijwillige vaccinatie, inzetten op ventilatie, maar laat mensen terug feesten, laat cafés en restaurants open zonder beperkingen. Geef het volk vrijheid en verantwoordelijkheid."

Tom Van Grieken stond vanuit Antwerpen ook "De zevende dag" te woord.

Videospeler inladen...

Meest gelezen