Fix Brussel

Weggeefwinkel voor sportkledij opent in Brussel

'Sportswitch', een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij, opent dit weekend in Brussel. De Vlaamse Gemeenschapscommissie en loopclub 'Les Gazelles de Bruxelles' slaan zo de handen in elkaar. Samen willen ze de financiële grens om te sporten zoveel mogelijk verlagen.

Sportswitch is een online en fysieke winkel waar elke Brusselaar terecht kan voor tweedehands sportkledij. Betalen doe je met een stempelkaart. Elk kledingstuk is een aantal punten waard: een T-shirt kost bijvoorbeeld één punt en een paar schoenen kan je krijgen voor drie punten. Brusselaars met een statuut van verhoogde tegemoetkoming krijgen jaarlijks een gratis stempelkaart. Anders kost de kaart 15 euro.

De missie van Sportswitch is niet enkel om elke Brusselaar te laten sporten, maar ook om sportkledij een tweede leven te geven. Alle kledij in de winkel is dus tweedehands. En daar lijdt de kwaliteit niet onder. "We hebben echt kwaliteitsvolle kledij. Het is ongeloofelijk wat mensen ons allemaal geven", zegt Jonas Vanhelmont van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Inzamelboxen

De kostprijs blijft een groot obstakel om te beginnen te sporten, maar enkel helpen met het inschrijvingsgeld is soms niet genoeg. "Uit studies en ervaring uit de praktijk blijkt dat sportkledij ook een grote drempel vormt", zegt Jonas. "Om inschrijvingsgeld te betalen is er gelukkig veel hulp, maar geld voor sportkledij kan ook oplopen. Dat is er voor veel gezinnen te veel aan", zegt hij.

Daarom is Sportswitch altijd op zoek naar sportkledij in goede staat. "Alle soorten sportkledij zijn welkom", zegt Jonas. "Je kan in de winkel terecht of bij inzamelboxen verspreid over Brusselse sportinfrastructuur." Voor meer informatie om sportkledij te kopen of te doneren, kan je hier terecht.

Meest gelezen