BEKIJK - Mauro (13) kan langer slapen door nieuw vervoersplan buitengewoon onderwijs: "Nu kan ik beter opletten"

Dankzij een nieuw vervoersplan zitten honderden leerlingen uit het buitengewoon onderwijs vanaf vandaag minder lang op de bus van en naar school. De 13-jarige Mauro is één van die leerlingen. In november moest hij nog om 6 uur 's ochtends klaarstaan voor de bus, vandaag kan hij een uur later met de taxi mee.

Begin dit schooljaar kwamen opnieuw schrijnende verhalen naar boven, waarbij leerlingen uit het buitengewoon onderwijs tot vijf uur lang op de bus moesten zitten, om in sommige gevallen niet eens op tijd op school aan te komen.

Eén van die leerlingen was Mauro, een jongen van 13 jaar. In november kostte een enkele rit naar of van school hem 2,5 uur. Om 6 uur 's ochtends kwam de bus hem al oppikken.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" van 15 november 2021:

Videospeler inladen...

11 miljoen euro extra

Verhalen als die van Mauro noopten ministers tot actie. Begin september werd 1,8 miljoen euro vrijgemaakt en eind 2021 besloot de Vlaamse regering nog eens 11 miljoen euro extra te investeren in het buitengewoon onderwijs. Met die middelen moesten extra bussen, minibusjes, taxidiensten en busbegeleiders ingezet kunnen worden om zo de ritten in te korten. 

Met dat geld is er nu voor 67 scholen uit het buitengewoon onderwijs een nieuw vervoersplan uitgewerkt. De scholengroep waar Mauro naar school gaat kan zo rekenen op 3 extra bussen, 7 minibusjes en 4 taxi's. Mauro kan daardoor sinds vorige week een uur langer in zijn bed blijven liggen en de taxi naar school nemen. "Ik kan meer doen 's avonds en in de ochtend. En ik kan beter opletten in de les omdat ik uitgeslapen ben", reageert hij tevreden in "Het journaal".  

Ik kan meer doen 's avonds en in de ochtend, en ik kan beter opletten in de les omdat ik uitgeslapen ben

Mauro Lemmens, leerling buitengewoon onderwijs

Toch zijn daardoor nog niet alle problemen opgelost voor de scholengroep. Chauffeurs konden op tijd gevonden worden, maar er zijn nog niet genoeg begeleiders. "Sommige leerlingen zijn meervoudig beperkt of hebben nood aan begeleiding. Dat is nog een heikel punt", vertelt directrice Carina Driessens.

Bekijk hier de nieuwe reportage met Mauro uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Voor alle scholen en structureel

Voor ruim de helft van de scholen in het buitengewoon onderwijs zijn er concrete afspraken gemaakt voor het leerlingenvervoer. Op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) hoopt men dat dat ook snel gebeurt voor de resterende scholen. "De tanker is vandaag gekeerd, dat is voor ons belangrijk (...) Ik ben ervan overtuigd dat heel veel scholen zeer tevreden zijn en ermee aan de slag gaan. En hoe vlugger, hoe liever", moedigt Machteld Claerhout van het kabinet van minister Peeters de scholen aan.

De tanker is vandaag gekeerd, dat is voor ons belangrijk
Kabinet minister Peeters

Tegen de paasvakantie moet er voor alle 318 scholen van het buitengewoon onderwijs een nieuw vervoersplan in werking treden. Dat wordt dan gebruikt tot eind juni, wanneer het pilootproject afloopt. Directrice Carine Driessens hoopt alvast dat er daarna een structurele oplossing komt. "Iedereen is het er over eens dat dit niet iets eenmalig kan zijn, want dan verschuif je het probleem enkel voor een half jaar. Er moet toch zeker een duurzame oplossing komen", besluit ze.

Meest gelezen