Amerikaan Timothy LeDuc wordt de eerste openlijk non-binaire sporter op de Winterspelen

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen doet een openlijk non-binaire sporter mee. De Amerikaanse Timothy LeDuc is kunstschaatser en zal in februari deelnemen aan de Winterspelen samen met schaatspartner Ashley Cain-Gribble. Het duo werd in 2019 en 2022 al nationaal kampioen in de VS.

De Amerikaanse Timothy LeDuc is kunstschaatser en openlijk non-binair. In februari is LeDuc te zien op de Olympische Winterspelen in Peking samen met schaatspartner Ashley Cain-Gribble. Het duo werd in 2019 en 2022 kampioen in eigen land, maar het is de eerste keer dat ze deelnemen aan de Winterspelen. LeDuc was in 2019 de eerste openlijk homoseksuele atleet die goud won in het nationaal kampioenschap paarschaatsen. Nu wordt die de eerste openlijk non-binaire sporter die deelneemt aan de Winterspelen. 

Wat betekent non-binair zijn?

Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair. Iemand die zich dus wel identificeert als man of vrouw noemen we binair. In veel talen (zoals in de Nederlandse taal) zijn er enkel mannelijke en vrouwelijke aanspreekvormen: hij/zij. Daarom worden de meeste non-binaire personen aangesproken met neutrale voornaamwoorden: die/hen/hun.

Ik hoop dat er een sfeer ontstaat waarin non-binaire atleten openlijk zichzelf en succesvol kunnen zijn in de sport

Timothy LeDuc

"We zijn hier altijd geweest, we hebben altijd al deel uitgemaakt van sport, maar we hebben niet altijd de mogelijkheid gehad om open te kunnen zijn. Ik hoop dat er een sfeer ontstaat waarin non-binaire atleten openlijk zichzelf en succesvol kunnen zijn in de sport", zegt LeDuc in een interview met CNN. Daaraan voegt de schaatser toe dat ze hun successen willen opdragen aan alle mensen die zich buitengesloten voelen in de sportwereld.

LeDuc kreeg echter ook veel kritiek: "Er zijn ook mensen die het bijna als persoonlijke aanval zien als ik zeg dat ik non-binair ben. Een paar weken geleden nog kreeg ik een blikje naar m'n hoofd gegooid toen ik in Amsterdam op de racefiets zat met een regenboogpet op. Sommigen vragen ook of ik bij mijn geboorte een meisje of een jongen was, maar dat is geen fijne vraag om aan een non-binair persoon te stellen. Het gaat om hoe je je voelt, hoe je aangesproken wil worden, niet om welk geslacht je had bij je geboorte."

Meest gelezen